Otkako kamate na kredite rastu, veliki broj građana koji žele da reše stambeno pitanje upravo uz pomoć pozajmice, razmišljaju o tome kako je možda fiksna kamatna stopa rešenje. Ipak, za njih stižu loše vesti – od dvadeset banaka koje posluju u Srbiji, samo četiri nude nepromenljivu kamatu tokom celog perioda otplate. Osim što takvih ponuda ima malo, kamate za ove kredite su veoma visoke.

Fiksna kamatna stopa za bankarske klijente uglavnom znači sigurnost – ko se zaduži na ovakav način, ne mora da brine o ključnim kamatnim stopama Evropske centralne banke, odlukama Narodne banke Srbije, rastu euribora i skoku rata. Tokom celog perioda otplate kredita kamata je zagarantovana, odnosno ista.

Svi oni građani koji su se zadužili pod tim uslovima danas ne strepe svaka tri meseca koliko će im rata biti uvećana. Za one koji bi sada da podignu stambeni kredit nema mnogo izbora jer je većina banaka povukla ponude koje su imale fiksnu kamatnu stopu tokom celog perioda otplate.

Analiza „Nove“ je pokazala da od ukupno 20 banaka samo četiri nude takve uslove. Pre samo šest meseci broj banaka koje su nudile kredite sa fiksnom kamatnom stopom bilo je više, ali su mnoge u međuvremenu povukle te ponude. Nije isključeno i da se u narednim mesecima i postojeće povuku.

Šta nude banke?

Jedna od njih je OTP banka, gde fiksna kamata trenutno iznosi 8,76 odsto.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, ova banka nudi fiksnu kamatu samo svojim redovnim klijentima, što znači da ko želi da se zaduži u ovoj banci, mora da prebaci platu na tekući račun kod njih.

Fiksnu kamatnu stopu od 7,55 odsto nudi i Erste banka.

Takođe, UniCredit je još jedna banka koja ima fiksnu kamatu u svojoj ponudi, a u zavisnosti od perioda otplate, ona iznosi od 9,45 do 9,92 odsto.

Foto: Shutterstock

Četvrta banka je Alta, a fiksna kamata za stambeni kredit indeksiran u evrima u ovoj banci iznosi 7,91 odsto.

Iako tokom samog perioda otplate rate dužnika sa fiksnom kamatom ne rastu, problem sa ovim ponudama je astronomski visoka kamatna stopa. Primera radi, pre pet godina, stambeni kredit mogao je da se podigne sa fiksnom kamatnom stopom od 3,5 odsto.

Zaštita i za banke

Višom kamatnom stopom banka sebe žele da se osiguraju da, ukoliko dođe do rasta euribora, klijenti ne plaćaju kamatu koja je preniska, a zbog koje će banka biti na nuli ili čak na gubitku.

Stoga ni ne čudi što je u sadašnjim uslovima, kada euribor stalno raste, većina banaka odlučila da ovu vrstu rizika u potpunosti eliminiše.

Banke nude fiksnu kamatu „radi reda“

Kako za “Novu” objašnjava profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji dr Zoran Grubišić, šta će banke imati u ponudi isključivo je njihova poslovna politika.

Zoran Grubišić Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

On u razgovoru za naš list ipak kaže da smatra da je, koliko gad banaka da nudi fiksnu kamatu, nije važno, jer one svakako nisu povoljne.

“To što se nudi fiksna kamatna stopa je skupa zaštita. Zamislite da uzmete kredit sa kamatom koja je minimum sedam odsto, to može samo neko ko zaista nije upućen”, kaže Grubišić.

On kaže da su fiksne kamate trenutno nepovoljan, čak i “kvaran” način da banke ponude svojim klijentima sigurnost od rasta rata.

Foto: Shutterstock

“Te četiri banke koje nude fiksnu kamatu verovatno to nude reda radi, jer razuman klijent u ovim uslovima svakako neće nju odabrati”, zaključuje Grubišić.

S druge strane, koliko je promenljiva kamata rizična, pokazuje aktuelna situacija. Euribor za koji su vezane kamate za stambene kredite u Srbiji, počeo je da raste značajno pre više od godinu dana. Sa njim su počele da rastu i rate. S druge strane, rate sa fiksnim kamatama ostale su iste, drastično niže nego što su sada, što je banke dovelo u problem. Zato je fiksna kamatna stopa u startu je viša od varijabilne, jer na taj način banke osiguravaju svoju zaradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare