Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Radnici Fabrike reznog alata iz Čačka protestovali su danas ispred tog preduzeća zahtevajući da se ispoštuje dogovor koji je postignut u Ministarstvu privrede 3. marta, da se deo prostora i hala izda jednom pravnom licu, odnosno da se raspiše javni poziv za to, te da im se isplate zarade i doprinosi. Za 380 radnika plate kasne 13 meseci, a za oko 600 radnika doprinosi nisu isplaćivani od 2010. godine.

Radnici su na današnjem protestu Izrazili sumnju da će ta lokacija biti prodata lokalnom biznismenu koji će tu praviti lokale i zgrade. Očajni su i poniženi zbog neisunjenih obećanja, jer kako kažu, nemaju od čega da žive.
„Imamo informaciju da je njih petoro zainteresovano za halski prostor i ne protivimo se uvođenju stečaja. Međutim, imamo više krivičnih prijava protiv odgovornih lica, odnosno menadmenta i pružili smo tužilaštvu informacije koje su potkrepljene dokazima o krivičnim delima u fabrici, a sud ne postupa po njima“, kaže za Nova.rs predsednik bivšeg industrijskog sindikata, Dušan Đelić.
Prema njegovim rečima, jedan od glavnih zahteva je isplata zaostalih neisplaćenih zarada, te da ih ne uslovljavaju sa datumom ulaska u stečaj.
„On je trebalo da bude otvoren 26. oktobra prošle godine, ali u istoj pravnoj stvari Privredni sud se izjasnio da 12. januara može biti otvoren. Donošenjem naknadne odluke izgubili smo pravo na neke zarade, jer po Zakonu o stečaju radnik kada raskine radni odnos u roku od mesec dana mora da se uđe u stečajni postupak. Ukoliko toga ne bude gube pravo na primanja. Zato zahtevamo da nas time ne uslovljavaju i spoje predmet kao da se to dogodilo u oktobru“, objasnio je Đelić.
Za oko 570 radnika doprinosi nisu uplaćivani od 210. godine. Neki od njih su stekli uslov za penziju, a gubi im se jedanaest godina provedenih u FRA, to je bruka i sramota, naglasio je sagovornih portala Nova.rs.
On je istakao da je podneo više krivičnih prijava protiv menadžmenta i direktora Milana Vidakovića, ali tužilaštvo je odbacilo tu tužbu, jer nije htelo da izvede sve dokaze.
„Fabrika funkcioniše kao matica sa povezanim delovima preduzeća. Ona su stvarala profit i imala sredstva na računima posrednika. Međutim, tužilaštvo nije htelo da izvede dokaze, a na računima je bilo preko 150 miliona dinara od profita 2015. i 2017. godina kako bi se namirili radnici. Tužilaštvo je postupilo neporofesionalno, jer nije proverilo te delove preduzeća“, objasnio je Đelić. On je naglasio da će izneti nove dokaze u tom postupku, odnosno da je bilo novca i tražiti da se postupak ponovi.
Prema njegovim rečima, ima i niz drugih krivičnih prijava, kao kada su podnete tužbe za krađu alata, a magacini nisu obijeni.
„Mi smo se obraćali i gradu, tražili sastanak sa gradonačelnikom koji nam je davao nadu. Mi smo značajne poslove radili za namensku industriju, Uredbom Vlade 2015. smo označeni kao preduzeće od značaja za odbranu. Imamo trište, kupci su nam se javljali, tehnologija ima vrednost, a nema cenu“, očajni su i ostali radnici.
Ostali radnici navode da nemaju od čega da žive, te da im je ugrožena egzistencija.
„Sve je poskupelo. Treba jesti, grejati se. Moramo spremiti ogrev za zimu. Ne trpimo samo mi, već i naše porodice. Dosta nam je ovog zavlačenja i varanja od strane države“, istakli su okupljeni.
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs
„Obraćamo se ovim putem i Ministarstvu privrede i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć. Razočarani smo i što nije ispunjeno obećanje koje smo dobili od Ministarstva privrede da će fabrika posle uvodjenja stečaja ipak biti sačuvana, tako što će deo halskog prostora biti dat u zakup i obnovljena proizvodnja sa oko 200 bivših radnika. To nam je obećao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović koji je rekao da brend FRA mora biti sačuvan, a nije“, kazao je Djelić.
Radnicu su iskazali sumnju da će FRA, koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u gradu, uskoro biti prodata lokalnom biznismenu koji je već kupio više bankrotiranih fabrika u Čačku i da će on na tom mestu podići zgrade i lokale.  Fabrika, čiji je većinski vlasnik bila država, prestala je sa proizvodnjom 18. avgusta prošle godine, kada je 452 radnika proglašeno za tehnološki višak i dobilo otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

Postupak stečaja nad FRA Privredni sud je pokrenuo 12. janura ove godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizacije fabrike, proglašen je bankrot.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Podsećamo, uredbom Vlade Srbije 2015. godine FRA je bila proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju.

BONUS VIDEO: Radnici Fijata – izjava za medije 16.5.2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare