Novinar lista Danas Miloš Obradović bio je gost jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se", a glavna tema bila je jučerašnja odluka o minimalcu koji će sada biti veći za 2.000 dinara. Ipak, tih 32.126 dinara, konstatuje on, nije dovoljno za dostojanstven život.

On podseća da je minimalac po ko zna koji put donet zapravo odlukom vlade, pošto konsenzus između poslodavaca, sindikata i države nije postignut.

„Sindikati su očekivali veće povećanje minimalca i da dostigne potrošačku korpu. Ipak, minimalac je daleko od toga što sindikati traže godinama. Minimalna zarada je oko 32.000, a potrošačka korpa oko 38.000“,  navodi Obradović.

On konstatuje da je povećanje minimalca dodatni trošak za poslodavce kojima je plata sama po sebi najveće opterećenje, ipak, konstatuje da je potrebno voditi računa i o socijalnom momentu i o tome da ljudi imaju od čega da žive.

Sa druge strane, on je svestan i toga da minimalac nije dovoljan i da je pitanje da li on može da obezbedi normlan život.

Ko dobar potez on procenjuje povećanje neoporezivog dela zarade, što može da doprinese rasterećenju poslodavaca.

„Ako dodatno opteretite poslodavce, tu bi postalo rizik od otpuštanja, što je dodatni socijalni problem“, poručuje novinar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare