Foto:Ministarstvo finansija

Kompleks EXPO 2027, koji uključuje izgradnju Nacionalnog stadiona i pratećih smeštajnih, komercijalnih kapaciteta i izložbenog prostora, prostiraće se na oko 167 hektara, stoji u Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona – druga faza, koja je upravo objavljena u Službenom glasniku i na snagu stupa osmog dana od objave. Podsetimo, krajem januara ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je ugovor za infrastrukturu potpisan, da se prave kampovi za radnike i da radovi na izgradnji stadiona kreću "u narednih nekoliko nedelja".

„Prostornim planom utvrđuju se osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona, u skladu sa Projektom izgradnje objekta u cilju realizacije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027. sa pratećim sadržajima, kao područja posebne namene od nacionalnog značaja, kompatibilnih sa Nacionalnim fudbalskim stadionom“, stoji u Uredbi.

Granicom Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona (NFS) – druga faza obuhvaćen je deo teritorije gradske opštine Surčin, koji predstavlja deo Surčinskog polja istočno od državnog puta IA reda A1, obilaznica Beograda i južno od lokacije Nacionalnog fudbalskog stadiona.

„Površina obuhvaćena Prostornim planom NFS – II faza iznosi oko 167 hektara“, stoji u uredbi.

Podsetimo, glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je nedavno za N1 da će troškovi izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu od prvobitno planiranih 250 miliona evra skočiti na – 900 miliona evra.

„Utvrdili smo da postoje nekoliko stavki koje su u vezi sa Nacionalnim stadionom u Surčinu. Predsednik nam je tvrdio da će koštati 250 miliona evra. Elem, u jednoj stavci u budžetu se daje saglasnost da država odobri zaduženje od 350 miliona evra. A onda, na drugom mestu, daje se odobrenje državi da se zaduži za još jedan kredit, za infrastrukturu oko stadiona, od 190 miliona evra. To je 540 miliona evra. I tu nije kraj zaduživanjima. Ako uzmete ta dva kredita, u budžetu za narednu godinu imate još 195 miliona za stadion, a u budžetu za 2024. godinu još 165 miliona. To je 900 miliona evra, ljudi“, istakao je Ćulibrk.

I Fiskalni savet bavio ce troškovima izgradnje Nacionalnog stadiona.

„Važno mesto u okviru javnih investicija sad zauzimaju i projekti koji bi morali detaljnije da se obrazlože poreskim obveznicima. Kao ilustracija ove tvrdnje može poslužiti planirana izgradnja Nacionalnog stadiona koja će koštati samo u 2023. oko 65 miliona evra, a da poreskim obveznicima nije javno pokazana njegova ekonomska isplativost. Naravno, Fiskalni savet nije apriori protiv investicija u sportske objekte, ali za ovako velike projekte koje finansiraju građani Srbije Vlada bi morala da pokaže mnogo više detalja. Na primer, zašto se odlučila da baš tu uloži novac, a ne u pojačanu izgradnju komunalne infrastrukture za koju se i u 2023. godini (i pored planiranog povećanja), planiraju nedovoljna sredstva“, ukazao je Fiskalni savet u Oceni predloga Zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Podcast Pitajte Đuru – Izgradnja nacionalnog stadiona će ugroziti kanal Galovica 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar