Foto:Shutterstock

Ukupno 98 onlajn prodavaca nalazi se na crnoj listi internet trgovaca, koju su upravo objavili Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine i Nacionalna organizacija potrošača Srbije NOPS. Reč je o trgovcima na društvenoj mreži Fejsbuk, za koje su ova udruženja, kako ističu, proverom utvrdila da ne posluju u skladu sa propisima.

Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) u saradnji sa potrošačkim organizacijama članicama Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), proverilo je određeni broj trgovaca na društvenoj mreži Fejsbuk i utvrdilo spisak onih za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima.

Ova lista, kako se ističe, nije konačna, ne predstavlja reprezentativni uzorak po pitanju broja trgovaca „na crno“, niti predstavlja listu trgovaca na koje potrošači najčešće izjavljuju prigovore.

Foto: potrosac.info

 

Foto: potrosac.info

 

Foto: potrosac.info

 

Poslednjih nekoliko godina, a naročito ove 2020. godine, došlo je do značajnog porasta prometa u elektronskoj trgovini. Na rast prometa svakako je uticao i porast broja trgovaca koji se bave internet trgovinom, međutim, nemali je broj onih koji ovakav vid trgovine ne obavljaju u skladu sa zakonima, dobrom trgovinskom praksom, pa čak ni etičkim normama. Rast trgovaca koji posluju „na crno“, posebno je primećen na društvenim mrežama, navode ova udruženja.

„Broj potrošača koji se javljaju potrošačkim organizacijama (UZPV i NOPS), a u vezi sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, svakodnevno raste. Nažalost, u ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive (ne važe) i potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak“, ističe se u saopštenju.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar