Najgora noćna mora za voćare se ostvarila - nakon tople zime, tokom koje je voće prerano počelo da pupi, pao je sneg. Proizvođači su upozoravali da bi ovakav scenario mogao da znači propast voća, te da, ako vremenske prilike ne budu bile "na njihovoj strani", može da dođe do nestašice voća u srpskim prodavnicama, a samim tim i do potrebe za povećanim uvozom. Takav scenario donosi i više cene voća za kupce.

Poljoprivrednici koji su pogledali kroz prozor i ugledali sneg nisu bili baš srećni zbog zimskih prizora usred proleća, uhvatili su se za glavu – obistinio se scenario za koji su se nadali da se neće desiti.

Naime, zbog prolećnih temperatura usred zime, proizvođači su bili u strahu od snega i mraza, jer čitav rod može da bude uništen ako mraz „udari“ na tek ispupelo i procvetalo voće.

Stručnjak iz Instituta za voćarstvo u Čačku dr Aleksandar Leposavić kaže za TV Nova da ovakvi uslovi nisu pogodni ni za voće, kao ni za bilo koju biljnu vrstu, ali da su najproblematičnije kajsije i trešnje.

PROČITAJTE JOŠ

„Ova poslednja dešavanja, a pogotovo najave za naredni period, sa izuzetno nestabilnim vremenom i niskim temperaturama za sutra i prekosutra, sigurno da će upropastiti ovogodišnji rod, ne samo kajsija i trešanja, ranocvetajućih voćnih vrsta, nego su u problemu i ostale vrste“, kaže dr Leposavić.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

On objašnjava da je sneg koji od noćas pada napravio „mehanička oštećenja“, odnosno lomove biljaka, a da nije bilo izmrzavanja, ali ako se vremenska prognoza ispostavi kao tačna – voćari će biti u ogromnom problemu.

Pored kajsija, breskvi i višanja, problem su sve koštičave voćne vrste, poput šljiva, ali i krušaka – koje su u većem delu naše zemlje već bile u fazi pred cvetanje, pa mraz može da uništi rod.

Leposavić kaže da su trenutno najmanje ugrožene jabuke i maline, i to jer ove vrste još uvek nisu počele da cvetaju.

Aleksandar Leposavić – Foto Nova.rs

On dodaje da ovakvo vreme nije loše samo zato što voćke mogu da izmrznu, već je pogodno za razvoj jedne vrste bakterije.

„Ona već godinama pravi probleme, a ove godine će zbog toga jer joj vremenski uslovi izuzetno pogoduju, jer je bio taj ‘vremenski rolerkoster’ – prvo je bilo izuzetno toplo, a sad su ovakvi uslovi. Ta bakterija će napraviti ogromne probleme u našim voćnjacima“, kaže Leposavić.

Sveto Marić iz Kačulica kod Čačka ima tri hektara pod voćem. U pitanju su kajsije, šljive, jabuke i kruške, a kako kaže, palo je tridesetak centimetara snega.

„Jutros je bilo hladno, ne možemo da procenimo oštećenja. S obzirom na to da su najavili niske temperature još dva dana videćemo šta će biti. Valjalo bi da ne pada vlažan sneg, već da ga onaj, koji je ostao na cvetu, nekako ga malo zaštiti“, kaže Marić za Nova.rs.

Šta će biti sa cenom voća?

Agroekonomisti i voćari su i pre vremenskih nepogoda koje su ih zadesile upozoravali da bi voće ove sezone moglo da košta i do 20 odsto više nego prošle godine.

„Naravno sve će zavisiti od tržišta. Kada je mali rod ili oštećen plod, bez obzira na voćnu vrstu cena će biti znatno uvećana, čak i do dvadeset odsto. To je činjenica. Ono što je sasvim izvesno, proizvodnja je poskupela, preparati kojima se voće tretira, đubrivo, a da ne pominjemo cene nafte koja je neophodna prilikom mašinske obrade voćnjaka“, smatra agorekonomski analitičar Žarko Galetin.

Žarko Galetin Foto: N1

Kako je za portal Nova.rs rekao i direktor poljoprivredne zadruge „Voćar“ iz Slankamena, vremenske neprilike lako mogu da unište celokupan rod.

„Naravno, može da se desi da nešto ipak ‘uspe’ čak i posle mraza, ali većina roda, oko čak 90 odsto, biće u potpunosti uništena“, kaže naš sagovornik.

Kotarac ipak ističe da neće biti nestašica voća, s obzirom na to da ćemo ono čega bude falilo – uvoziti.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On smatra da će se desiti isto ono što se desilo i sa mlekom – rafovi će biti puni proizvoda iz inostranstva, koji će se u Srbiju uvoziti po ko zna kojoj ceni. Pored visoke cene, Žarko Galetin ovde vidi još jedan problem – potrošaći će jesti nekvalitetno voće.

„Voće ne trpi dugačak transport, a takođe nije dobro dugo stajanje u hladnjačama. Potrošači najbolje znaju da, primera radi, jabuka, izgleda kao ‘iz izloga’ ali kada je zaseku shvate da kvalitet nije baš tako dobar, a to se dešava kada voće dugo stoji“, ističe Galetin.

BONUS VIDEO Teška godina za voćare, mraz i sneg obraće voće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare