ćevapi u Nišu
Foto: Miljana Isailović/ Nova.rs

Odlazak na ručak u restoran za četvoročćanu porodicu za ogroman broj građana "ekonomskog tigra" je misaona imenica. Takva gozba vas, zavisno od toga koji restoran izaberete i koliko su ješni članovi vaše porodice, ne može koštati manje od 50-60 evra. Ipak, situacija se razlikuje od grada do grada, pa tako za 10 đevapa u Beogradu treba izdvojiti iduplo više nego u Nišu, pa i malo preko toga.

Pišu: Andrija Lazarević, Ljubica Sokić, Aleksandra Petrović, Miljana Isailavić, Milan Marković 

Beograd

U beogradskim restoranima za jednu porciju od 10 ćevapa u proseku treba izdvojiti 850 dianara, a za tanjir teleće čorbe treba izdvojiti i do 400 dinara.

Što se tiče salata, šopske, srpske, ali i ostalih koje su popuiarne – one se kreću uglavnom u opsegu od 350 do 400 dinara. Kako bi sve ovo na kraju bilo potpuno – valja se i zasladiti, ali i popiti kafu.

Od čokoladne torte, preko koha, pa sve do voćne torte – saltkiši u beogradskim restoranima kreću se od 350, pa sve do 500 dinara.

Kafu možete popiti i za 200 dinara, a ako želite da uživate u posebnim ukusima, platićete i do 400 dinara.

ćevapi
Ćevapi; Foto: Olena Kachmar / Alamy / Alamy / Profimedia

Kragujevac

Ćevapi i šopska salata, kao najomiljeniji brzi obrok u srpskim restoranima, uz poručivanje dezerta i kafe, u Kragujevcu će vas koštati od 1.000 do 1.500 dinara. Naravno, cena zavisi od izbora restorana.

U jednom gradskom restoranu, koji je popularan za dnevne izlaske i porodični ručak, za naš zadati meni, dakle, ćevapi, šopska salata, kolač i kafa, treba izdvojiti 990 dinara i to za jednu osobu.

Porcija od pet ćevapa je 400 dinara, salata je 250, palačinke sa kremom i orasima 250, dok je crna domaća kafa 90 dinara. Cena kafe i salate, približno je ista u gotovo svim kragujevačkim restoranima, a najveću razliku u ceni,
pravi naš brend sa roštilja i izbor kolača.

Tako je u jednom ekskluzivnom restoranu, porcija ćevapa (350grama) 700 dinara, dok je čokoladni kolač 350. Kompletna porudžbina sa salatom i kafom, u tom restoranu je nešto malo manje od 1.400 dinara.
Ukoliko bi se to pomnožilo sa četiri, dolazi se do cifre od 5.600 dinara, koliko bi četvoročlanoj porodici trebalo za ručak van kuće.

Kraljevo

U Kraljevu porcija ćevapa od 10 kommada košta od 500 do 600 dinara. Šopska salata se kreće od 250 – 300 dinara. Domaća kafa košta od 80 do 100 dinara, a espresso između 120 i 140 dinara. Parče torte ili kolača košta 250 – 300 dinara. Porcija palačinki (2 kom) košta oko 250 – 300 dinara.

Čačak

Čačanski restorani su, uprkos kriznim vremenima, dobro posećeni. U jednom od tih ugostiteljskih objekata proveravali smo koliko košta obrok po osobi. „Ako dođe potrošač i naruči deset ćevapa, šopsku salatu i hleb, treba da izdvoji oko 720 dinara. Porcija ćevapa košta 460, salata 220 i hleb 40 dinara“, kažu za Nova.rs u tom restoranu. Obično, dok gosti čekaju na pripremu hrane popiju kafu i to domaću, a ona je 80 RSD. Ako se kupac usluge odluči i za kolač, dve palačinke koštaju 300, a, recimo, baklava 220 dinara.

Niš

Restorani i kafane u Nišu poslednjih nedelja podigli su cene menija za oko 10 odsto, zbog opšteg rasta cena životnih namirnica. Vlasnici, međutim ističu, da je i pored poskupljenja neuporedivo jeftinije ručati u nekom od niških restorana, nego u Beogradu ili Novom Sadu.

Porcija od pet „običnih ćevapa“ u Nišu košta od 200 do 220 dinara, a nešto sočniji ćevapi sa kajmakom koštaju oko 300 dinara. Niške porcije možda jesu nešto veće, pa posle pet ćevapa nećete ostati gladni, ali računica kaže da je ova gozba sa rođtilja na jugu duplo jeftinija nego u Beogradu. Ručak bez šopske salate nezamislim je u gradu na Nišavi, a porcija od 500 grama košta od 300 do 350 dinara.

Na meniju restorana i kafani od slatkiša su najčešće palačinke i baklave, a njihova cena je 240 dinara, odnosno 200 dinara. U zavisnosti da li naručujete „tursku kafu“ ili espreso cena cena je od 80 do 140 dinara.

Bonus video: Izudin Bajrović: Ćevapi su simbol jednakosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare