Cene malina, jagoda i trešanja svake godine su iznenađenje za kupce. Iz godine u godinu, kupci ne znaju šta mogu da očekuju od cena pojedinog sezonskog voća. Zato smo proverili cene na beogradskoj pijaci Kalenić. Posebno nam je zapalo za oko to što su cene pojedinog, i to onog najskupljeg voća, sakrivene. Trgovci tvrde da to nije zbog skupoće, a pošto je cena 100 dinara za sto grama, sami procenite da li im je verovati.

Cene namirnica na Kaleniću prilično su usklađene, a prodavci kažu da cene voća diktira tržište i da nemaju ništa protiv da neko od kolega podigne cenu, ali da se to ne dešava verovatno zbog stalnih kupaca koji su na toj pijaci česti.

Kilogram jagoda i kajsija košta 250 dinara, dok se cena trešnje po kilogramu kreće od 250 do 500 dinara, u zavisnosti od vrste.

Ovogodišnja cena malina – 100 grama za 100 dinara, što je slično prošlogodišnjim cenama kada su se na pijacama maline prodavale za 1.000 do 1.500 dinara po kilogramu. Cena malina, međutim, na većini tezgi na Kaleniću nije istaknuta a prodavci poručuju da to nije planski već je samo slučajnost.

Maline
Maline Foto:BETAPHOTO/ANA SLOVIC

„Za neko voće volim da se kupci sami raspitaju, pre nego da vide natpis. Onda ne znam ni koliko je interesovanje za neko voće, nekad bude bolje da se cena ne istakne“, kaže za naš portal jedna od prodavačica na Kalenić pijaci, Slađana.

Takođe, 100 grama borovnica košta 120 dinara.

Nekoliko kupaca sa kojima smo razgovarali, saglasni su da na Kalenić dolaze gotovo svakodnevno i da imaju svoje prodavce od poverenja.

„Dolazim svaki dan, skoro svaki dan. Cene su korektne, kvalitet je dobar. Mnogo je pametnije od kupovine u marketima. „, rekao nam je Milorad, navodeći da živi dovoljno blizu da na pijacu može dolaziti peške.

Dodaje da on veruje prodavcima od kojih kupuje, te da mu povremeno podizanje cena ne predstavlja problem jer za to uvek dobije objašnjenje.

Jedan prodavac na Kaleniću, Petar kaže da kod njega na tezgu najčešće dolaze komšije, redovni kupci.

„Nema potrebe da podižem cene na neke nerealne, imam stalne kupce koji mi veruju. Cene diktira tržište, nije problem i da neko stavi veće cene ali narod bira po kvalitetu, ne bira po ceni“, priča Petar.

Bonus video: Od plastenika do tezge: Koliko je ugrožena prodaja domaće jagode na pijacama u Beogradu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare