Pšenica Foto:EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Svakodnevne obilne kiše još nisu ugrozile rod pšenice, ali će odložiti žetvu, rekao je danas direktor poslovnog Udruženja za unapredjenje proizvodnje žita i uljarica "Žita Srbije" Vukosav Saković.

„Obilne padavine nisu za sada ostavile negativne posledice na pšenicu, ali će se pomeriti datum žetve“, rekao je Saković za Betu.

Dodao je da ako bude obilnijih padavina u fazi voštane zrelosti, pa bude odložena žetva, može se razviti budj na pšenici i razni drugi toksini ili zrno početi da proklijava.

„Za intenzivni razvoj kukuruza, suncokreta i soje velika vlažnost i sunce su idealni uslovi“, rekao je Saković.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je pšenica iz zime izašla u dobrom stanju, ali da se u rano proleće na mnogim parcelama osušila zbog nedostatka vlage.

„Očekivali smo rekordan rod, ali je prolećna suša na mnogim parcelama uništila pšenicu i neki poljoprivrednici su morali da je preoru i poseju drugu kulturu jer ništa nije ostalo“, rekao je Jakšić.

Većina proizvodjača je, kako je rekao zaštitila pšenicu jer su je prskali dva puta protiv mogućih bolesti koje se razvijaju nakon dugotrajnih padavina.

U Srbiji je jesenas zasejana pšenica na oko 550.000 hektara, a u proleće ove godine kukuruz na milion hektara, soja na 240.000 hektara i na oko 230.000 hektara suncokret.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar