Traženje posla, posao, potraga za poslom
Foto: Shutterstock

Od 1. juna 2022. godine u Registar privrednih subjekata kao predmet registracije biće upisivan i podatak o polu vlasnika, direktora i članova privrednih društava i preduzetnika što će omogućiti precizan uvid u broj kompanija čije su vlasnice žene, bolju statistiku i efikasnije formulisanje državnih programa podrške namenjenih privrednicama, saopštila je Privredna komora Srbije.

Prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji trenutno posluje 32.733 privrednih društava čiji su osnivači žene i 96.949 preduzetnica.

„Žensko preduzetništvo prepoznato je kao veliki ekonomski potencijal, pa je potrebno konstantno ohrabrivati dame da započnu sopstveno poslovanje, da se ugledaju na već uspešne privrednice i slede njihove primere, ali i da kvalitetno iskoriste finansijsku pomoć koja je opredeljena za preduzetnice“, navela je PKS.

Komora ističe da je nova odredba zakona usvojena na inicijativu Centra za programe podrške privredi i mikro, malim i sreddnjim preduzećima PKS.

„Usvajanje inicijative i njena primena od juna 2022. godine olakšaće PKS praćenje poslovanja privrednica, praćenje statistike o broju osnovanih i ugašenih privrednih društava osnovanih od strane žena, zastupljenost sektora i delatnosti poslovanja. Analize koje PKS bude kreirala će doprineti, između ostalog, definisanju obima ovog sektora i u skladu sa time definisanje programa podrške privrednicama, podizanju kapaciteta privrednica, kao i promovisanju sektora ženskog preduzetništva“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: Ksenija Bulatović, direktorka prodaje SBB

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar