Foto:EPA-EFE/ALI HAIDER

Cene nafte porasle su u utorak za dva odsto - na više od 90 dolara po barelu, dostigavši najviši nivo od novembra prošle godine, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija objavile da će smanjivati isporuku do kraja godine, javlja Rojters.

Cena barela na londonskom tržištu je nakon podneva bila viša za 1,21 dolar u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 90,21 dolar, a na američkom tržištu barel je vredeo 87,14 dolara ili za 1,59 dolara više nego juče.

Saudijska Arabija trenutno smanjuje isporuke za milion barela dnevno, a tržišta su danas uzdrmale objave da će je smanjivati do kraja godine i analizirati stanje na tržištu svakog meseca.

Smanjenje izvoza nafte danas je za 300.000 barela dnevno najavila i Rusija da bi „sačuvala stabilnost i ravnotežu“ na naftnim tržištima, objavio je danas ruski vicepremijer Aleksandar Novak.

Saudijska Arabija i Rusija su vodeće izvoznice nafte u svetu i članice grupe OPEC+.

Ta organizacija je, nezavisno od Saudijske Arabije i Rusije, objavila da je u naftnoj korpi njenih zemalja članica barel juče pokupeo za 1,61 dolar, na 91,27 dolara.

***

BONUS VIDEO: Požar u ruskom naftnom terminalu na Crnom moru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar