Nove subvencije za zamenu stolarije: Konkurs krajem januara

Biznis 21. jan. 202215:41
Podeli:
Stolarija, prozori, prozor, zamena stolarije
Foto: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da će krajem januara biti raspisan novi javni poziv za dodelu subvencija za zamenu stolarije i da su predviđene olakšice za devastirane opštine i socijalno ugrožene građane, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarka Mihajlović je, posle sastanka sa načelnicima okruga u Srbiji sa kojima je razgovarala o projektu unapređenja energetske efikasnosti rekla da je za ovu godinu obezbeđeno 230 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela.

„Novi javni poziv za subvencije za unapređenje energetske efikasnosti raspisaćemo krajem meseca, a već u februaru novi javni poziv i za dodelu subvencija za solarne panele. Država je obezbedila dovoljno novca, kao da gradimo jednu elektranu“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da će prvi projekat koji se završava, za koji su izdvojene 1,2 milijarde dinara domaćinstvima smanjiti račune za 20 do 30 odsto i da to na na nacionalnom nivou znači uštedu od 50 miliona kilovat-sati godišnje.

Jednako važno je, kako je rekla, da će se za 300.000 tona smanjiti i emisija ugljen-dioksida.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Stošić Ilić rekla je da je ukupna vrednost projekata u oblasti energetske efikasnosti u tom okrugu u svih sedam lokalnih samouprava za prošlu godinu bila više od 63 miliona dinara i da je potpisano 149 ugovora.

"Ove godine su sredstva znatno veća, samo grad Kragujevac je izdvojio četiri puta više novca, a svih sedam lokalnih samouprava je opredelilo sredstva za unapređenje energetske efikasnosti u ovoj godini", rekla je Biljana Stošić Ilić.

Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković rekao je da su započeli veliki projekat, koji će doprineti da građani budu deo programa koji realizuje država, odnosno Ministarstvo i lokalne samouprave.

"Saradnja sa Ministarstvom omogućiće i novu toplanu u Majdanpeku, a tu praksu pratiće i drugi gradovi i opštine u Borskom okrugu", rekao je on.

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić zahvalila je na podršci Ministarstvu u realizaciji projekta u Pirotu i Dimitrovgradu i najavila veća planirana sredstva za ovu godinu u svim lokalnim samoupravama.

BONUS VIDEO: Mihajlović: Havarije u EPS-u su posledica dugogodišnjeg nerada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar