Foto:EPA/MICK TSIKAS

Kompanija "Novartis", sa svojom Sandoz divizijom, donirala je 5,4 miliona dinara kao podršku zdravstvenom sistemu i tako pružila prodršku naporima Vlade Republike Srbije u borbi protiv pandemije virusa kovid-19, saopšteno je danas iz te kompanije.

Pomoć je namenjena snabdevanju medicinskom opremom, uključujući zaštitne maske, testove na COVID-19, respiratore i druge medicinske opreme neophodne za zaštitu zdravstvenih radnika i lečenje stanovništva, navodi se u saopštenju.

Sandoz se obavezao da će zadržati stabilne cene za osnovne lekove koji bi mogli da pomognu u terapiji slučajeva sa potvrđenom infekcijom korona virusom, posebno antivirusne lekove, kako bi se smanjio uticaj koronavirusa i antibiotika u borbi protiv pneumonije.

Novartis očekuje da će se proizvodnja i snabdevanje lekova nesmetano sprovoditi i da ne očekuje prekide u lancu snabdevanja.

Kako je saopšteno, Novartis procenjuje svoje postojeće proizvode kako bi ustanovio da li bi nekom od njih mogla da se promeni namena izvan njihove odobrene indikacije.

Saopšteno je i da je ova kompanija donela planove za ublažavanje rizika kako bi obezbedila stalno snabdevanje lekovima do skladišta za svoje kliničke studije i blisko sarađuje sa vlastima na distribuciji lekova za učesnike ispitivanja.

Pročitajte još:

„Kroz ovu pomoć želimo da podržimo pre svega naš zdravstveni sistem i zdravstvene radnike koji su u prvoj liniji borbe protiv pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva, a ujedno im se zahvaljujemo na posvećenosti koju pokazuju svakodnevno na svojim radnim mestima u trenucima koji su teški za čitav svet“, rekla je generalna direktorka predstavništva Novartisa u Srbiji i Crnoj Gori Dominika Sefton.

Novartis i Sandoz će, pored obezbeđene donacije, nastaviti da ulažu u programe i inicijative koji mogu doprineti rešavanju hitnih potreba u javnom zdravstvu, rekla je direktorka predstavništva Sandoza za Srbiju i Crnu Goru Nataša Petrović.

Kao odgovor na hitan poziv za istraživanje i razvoj farmaceutskih proizvoda u borbi protiv koronavirusa, koji je objavila Evropska federacija farmaceutske industrije i asocijacija (EFPIA), Novartis je izrazio spemnost da doprinese ovom značajnom naporu stavljajući na raspolaganje niz jedinjenja iz svojih laboratorija koje smatra pogodnim za in-vitro antivirusno testiranje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram