Ilustracija Foto:MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ZORAN ZIVKOVIC

U Kancelariji za informacione tehnologije i eUpravu danas je predstavljena nova usluga koja omogućava kreiranje elektronskog potpisa na daljinu tj. u klaudu.

Zahvaljujući ovoj tehničkoj mogućnosti komunikacija građana sa javnom upravom će moći da se odvija putem mobilnog telefona i za to više neće biti neophodno korišćenje računara, objašnjeno je na prezentaciji.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, koja je prisustvovala prezentaciji izjavila je da novi potpis donosi olakšice kako administrativnom sistemu tako i građanima.

„Ovo je nastavak izuzetno značajne tehnološke evolucije na našem putu digitalizacije kojim idemo brzo i sigurno i on građanima koji koriste kvalifikovane elektronske sertifikate omogućava da besplatno upotrebljavaju elektronski potpis“, rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ

Naglasila je da smo se u vremenu pandemije uverili u prednosti digitalizacije i elektronskog poslovanja i da će Srbija nastaviti sa modernizacijom u ovoj oblasti.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je pojasnio da elektronski potpis na daljinu, tj. u klaudu predstavlja elektronski sertifikat za kvalifikovano elektronsko poslovanje na daljinu koji se čuva u državnom data centru.
„Svaki građanin koji ima mobilnu aplikaciju ConsentIT ili kvalifikovani elektronski sertifikat na smart kartici ili USB tokenu može sam sebi da besplatno generiše elektronski potpis u klaudu potpuno besplatno“, naveo je on.

Dodao je da se parametri za aktivaciju ConsentID mobilne aplikacije izdaju besplatno na 1069 šaltera pošta, jedinica lokalnih samouprava i lokalnih poreskih administracija, kao i dve komercijalne banke.

BONUS VIDEO: Gužva ispred šaltera za Bus Plus

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar