Foto:shutterstock

Evropski parlament i Savet postigli su dogovor o novim pravilima za ulazak i boravak visokoobrazovanih građana zemalja koje nisu članice EU, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Kako piše NovaEkonomija, ova pravila za dobijanje „plavog kartona“ odnose se na fleksibilnije uslove prijema, poboljšana prava i mogućnost lakšeg kretanja i rada između država članica EU.

Uslov za dobijanje plavog kartona od sada će biti ugovor o radu na najmanje šest meseci sa prosečnom godišnjom zaradom između 1 i 1,6 prosečne bruto godišnje plate u pojedinačnoj zemlji EU.

Prema trenutno važećoj Direktivi uslov je 1,5 prosečne zarade i ugovor na najmanje 12 meseci.

Nova pravila će olakšati prepoznavanje profesionalnih veština za zanimanja u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija i to tako što će kandidati sa profesionalnim iskustvom koje je jednako fakultetskoj diplomi takođe imati pravo da se prijave.

Biće olakšani uslovi za promenu poslodavaca kao i mobilnost između zemalja članica, a porodice zaposlenih će takođe moći da dobiju boraviše u zemljama EU, a sve u cilju privlačenja i zadržavanja visokvalifikovanih radnika koji dolaze iz zemalja koje nisu članice, ističe se na sajtu Evropske komisije.

Evropski parlament i Savet treba i formalno da usvoje Evropsku direktivu o plavom kartoni, a nakon toga će zemlje članice imati dve godine da nove uslove uvrste u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare