Foto: twitter.com/KasperSRB/partizan.basketball/

„Forbs Srbija“ napravio je analizu ko čini novu srpsku poslovnu elitu. U pitanju je 11 pojedinaca koji u svom vlasništvu, posredno ili neposredno, imaju najmanje 140 preduzeća registrovanih u Srbiji i inostranstvu. Njihov poslovni uspeh je beležio stalni rast, a najveći deo ostvarenih prihoda duguju čvrstim vezama sa aktuelnim vlastima i zahvaljujući poslovima koje zbog tih veza dobijaju od države i njenih preduzeća.

Beogradska firma „Koefik“ u vlasništvu Nenada Kovača, poznatijeg kao Neša Roming, u svom sastavu ima pomenuto matično i još 42 zavisna preduzeća (19 je registrovano u inostranstvu), što je smanjenje za devet u odnosu na prethodnu godinu. Bez obzira na ovo smanjenje, Kovačeva poslovna imperija je i dalje među najvećim ekonomskim celinama u Srbiji, prema podacima koje saopštava Agencija za privredne registre.

Kako piše Forbes, Kovač je svoj nadimak stekao zahvaljujući nazivu svoje prve firme „Roming“, koju je osnovao još 2000. godine, a bavila se prodajom mobilnih telefona, dok je danas sa tim prefiksom barem 10 njegovih preduzeća, što u zemlji, što u inostranstvu.

Ovaj biznismen javnosti je postao poznat nakon saznanja da on stoji iza firme koja je bila deo konzorcijuma kojem je Grad Beograd 2010. godine prepustio posao naplate karata javnog gradskog prevoza, poznatiji kao sistem „Bus plus“. Kovač je nešto kasnije izašao iz tog posla, ali je u poslednjoj deceniji izuzev „Roming elektroniksa“, kao jedne od svojih najvažnijih firmi, postao vlasnik i „Tehnomanije“, u čijem sastavu je i „Win Win“, prodavnice tehničke opreme.

Pročitajte još

Osim toga, zajedno sa Nikolom Petrovićem, nekadašnjim direktorom javnog preduzeća „Elektromreže Srbije“, Nenad Kovač je imao suvlasništvo u firmama koje su se bavile izgradnjom mini-hidroelektrana. Primer su firme „Mini Hydro Investment“ i „Eco energo group“, koje su i danas u većinskom vlasništvu Petrovićeve EL&MI grupe. Petrović je jedno vreme bio i direktor, odnosno zakonski zastupnik nekih od Kovačevih firmi, a Kovač ga je predstavljao mladim i perspektivnim biznismenom.

U sastavu Kovačevog poslovnog carstva bila je i „Elektromontaža Kraljevo“, koju je pre nekoliko godina kupila firma „Energotehnika Južna Bačka“, iza koje stoji preduzeće „Maneks“ biznismena Dragoljuba Zbiljića.

Kovač je jedini iz ove grupe kojem, barem izraženo u ciframa iz finansijskih izveštaja, trenutno ide najlošije, jer je jedini u prethodne tri godine kumulativno zabeležio gubitak, ukupno 1,1 milijardu dinara. Zapravo, gotovo sve njegove firme su profitabilne, ali to poništava veliki minus koji beleži najznačajnija kompanija u njegovom posedu – „Tehnomanija“, koja je prošle godine imala neto gubitak gotovo tri milijardi dinara.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja, četiri se kompanije najviše ističu u Kovačevom konglomeratu. Najveća je pomenuta „Tehnomanija“, a po prihodima i imovini odskaču i „Enetel solutions“, „Roaming Networks“ i „Roaming Electronics“.

Kovač ima najrazgranatiju mrežu biznisa u inostranstvu sa firmama u Sloveniji, Crnoj Gori, BiH, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj, Bugarskoj. Kipru, SAD, Austriji, Nemačkoj, Danskoj, Norveškoj i Velikoj Britaniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare