Foto: medija centar beograd

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da će Srbija teško dostići do 2025. vrednost BDP-a od oko 75 milijardi evra, ako ne budemo zaustavili emigracije.

Izvor: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali je ranije danas izjavio na Kopaonik biznis forumu da su projekcije da će do 2025. godine BDP naše zemlje iznositi 73 milijarde evra, dok će u narednoj deceniji čak biti udvostručen.

„Ako gledamo po ovim tendencijama za emigracije, to će biti teško ostvarivo“, kazao je Petrović na panelu o makroekonomskim politikama i poručio da se emigracije mogu smanjiti i jačanjem institucija.

Predsednik Fiskalnog saveta navodi da bi za pet godina, ako se ništa ne bi preduzelo po pitanju emigracija, sa sadašnjih jedan odsto radno aktivnog stanovništva koje emigrira, to bilo uvećano na 1,2 ili 1,3 odsto.

„Ako bismo pojačali institucije, vladavinu prava, suzbijanje korupcije, ojačali zdravstvo, školstvo i slično, tada bismo uspeli za pet godina da smanjimo emigraciju sa jedan odsto na 0,85 do 0,9 odsto. Ako ne bismo preduzeli te reforme i ako bismo na neki čudesan način dostigli te prosečne plate od 900 evra 2025, mi bi i dalje imali povećanje emigracije koje bi bile nešto preko jedan odsto“, naveo je Petrović.

Zato je preporuka da treba raditi dalje na jačanju institucija, jer to podstiče i privredni rast, poručio je Petrović.

Upozorava da su se migracije snažno povećale u 2017. u Centralnoj i Istočnoj Evropi i da su tada bile tri puta veće nego 2000. godine.