Mladi, zaposleni, posao
Foto: Shutterstock

Epidemija koronavirusa usporila je rast brojnim kompanijama, neke zatvorila ili naterala da promene način poslovanja. Izuzetak koji pobija to pravilo dolazi iz Niša. Naime, ogranak danske IT kompanije Beter kolektiv, koja je bez državnih subvencija, počela da radi 2016. godine, primila je 100 novih stručnjaka iz oblasti IT tehnologija, web-developmenta i marketinga. Prosečna starost zaposlenih je 30 godina, visoko su obrazovani, a pošto posao nastavlja da raste, za narednu godinu najavljuju još jedno identično proširenje.

Danska IT kompanija Beter kolektiv (BC) u Nišu je na glasu iz nekoliko razloga. Najpre, prosečna plata je mnogo veća od gradskog proseka, a veća je i od državnog.

Mina Mitić, zaposlena u BC tri godine ističe za Infobiz da joj se najviše dopada – atmosfera.

„Dosta smo mladi svi. Nekima je ovo prvo radno iskustvo, nekima nije, ali svakako brzo delimo znanja i usvajamo ih, sarađujemo dosta“, kaže ona.

Dosta i rade, a radno vreme je fleksibilno. Dolaze između 7 i 9 sati na posao. Mogu da preraspodele radno vreme, kombinuju i sa obavljanjem posla od kuće.

„Odgovornost je dosta na nama da sami upravljamo svojim radnim vremenom. Zadaci svakako moraju da se ispune na vreme, ali opet u skladu sa mogućnostima. Dakle, nije rigidna ta struktura“, navodi Mina Mitić.

Strktura zaposlenih je raznolika, a nije retkost da su ovde „utočište“ našli mladi stručnjaci iz drugih delova Srbije, te povratnici iz inostranstva. Jednom od najmlađih u kolektivu, Nikoli Stojanoviću, u 25. godini pripala je jedna od liderskih pozicija, po povratku iz Kine.

„Ovde mladi imaju jako ozbiljne obaveze i u njih se ima poverenja. A, sam taj čin poverenja gura mlade da rade više i da se dokažu, zapravo, da pokažu da imaju sposobnosti da te odgovornosti ispune.“, kaže Nikola Stojanović, koordinator partnerskih operacija BC.

PROČITAJTE JOŠ

Programer Miloš Živić na istom spratu sa timom razvija aplikaciju za američko tržište.

„Ono što je mene motivisalo da dođem ovde je to što mogu dalje da učim i da napredujem u onome što radim“, kaže Živić.

Miloš je jedan od 200 i više zaposlenih i on je u srži posla. Tri godine je u danskoj kompaniji.

„Daleko od toga da su u pitanju rutinske ili neke tehničke stvari, susrećemo se sa dosta problema, zbog specifičnosti vezanih za američko tržište ali i drugih stvari“, zaključuje Miloš Živić.

Kako bi slične prepreke zaposleni savladali lakše, organizovane su im i specijalizovane akademije i tu je ključ ličnog napretka. Sa druge strane, kažu u menadžmentu, nigde ne postoji obrazovni profil koji će potpuno odgovarati svim njihovim potrebama, te je dodatno obrazovanje – njihova obaveza.

„Nikada nismo koristili državne subvencije. Prosto, na neki način želimo da vratimo lokalnoj zajednici i kad imamo mlade talente, kroz praksu podržimo prvo zaposlenje i angažman“, kaže za Infobiz Sandra Škorić, HR firme.

Beter kolektiv sa sedištem u Kopenhagenu je, kako navode, sportska medijska grupa koja razvija platforme u okviru iGaming industrije.

BONUS VIDEO: Da li je starijima od 70 godina potreban posao da bi preživeli?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar