Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naftna industrija Srbije (NIS) je u prvom kvartalu ove godine imala dobit od 15,6 milijardi dinara, dok su njene obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda bile 53,2 milijarde dinara, saopšteno je danas.

Dobit NIS-a u prvom kvartalu 2021. godine bila je 1,5 milijardi dinara, a u tom periodu 2020. godine kompanija je imala gubitak od 1,1 milijarde dinara.

„U izazovnim makroekonomskim okolnostima koje su obeležile prvo tromesečje 2022. godine prioriteti NIS grupe bili su očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata, očuvanje stabilnosti poslovanja i nastavak razvoja kompanije“, navodi se u saopštenju te poslovne grupacije.

Kako je istaknuto, u prva tri meseca 2022. godine zabeležen je rast cena nafte, pa je prosečna vrednost nafte tipa „brent“ bila 101,4 dolara po barelu, što je 67 odsto više od prosečne cene iz prvog kvartala 2021. godine.

Na aktivama NIS grupe u Srbiji i regionu ukupno je proizvedeno 292,1 hiljada uslovnih tona nafte i gasa, što je blagi rast u odnosu na proizvodnju ostvarenu u prvom tromesečju prošle godine (291,8 hiljada uslovnih tona).

U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 904,9 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda, što je 20 odsto više u odnosu na uporedni izveštajni period.

Ukupan obim prometa naftnih derivata povećan je 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je 958,6 hiljada tona.

„Iako smo suočeni sa veoma složenim okolnostima, uspeli smo da očuvamo redovno poslovanje NIS-a, kao i uredno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima“, rekao je generalni direktor NIS-a Кiril Tjurdenjev.

Naveo je da je u razvoj kompanije u prva tri meseca ove godine investirano 3,8 milijardi dinara.

„I u nastavku godine NIS grupa će ostati fokusirana na čvrstu finansijsku disciplinu i sprovođenje poslovnog modela koji je dao dobre rezultate u izazovnim uslovima“, kazao je Tjurdenjev.

BONUS VIDEO Da li će proći poziv EU za zabranu uvoza ruske nafte?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar