Dušan Nikezić i Siniša Mali
Dušan Nikezić i Siniša Mali Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde, odgovorio je danas ministru finansija Siniši Malom navodeći da se ministar Mali "posvađao sa zdravom logikom, te da mu argumentacija nema veze sa zvaničnim podacima Ministarstva finansija".

Nikezić je upitao kako je fiskalni rezultat bolji od plana, ako su u prvom kvartalu napravili manjak od 72 milijarde dinara – „tri puta veći nego prošle godine“.

„Kako ste vratili 188 milijardi dinara duga ako je na kraju godine javni dug bio 30,5 milijardi evra, a sada je 31 milijardu evra? Kako je stabilan kurs prema evru ako ste za tri meseca potrošili 2,1 milijardi evra deviznih rezervi za njegovu odbranu“, upitao je Nikezić.

„Kako se trudite da preuzmete sav teret krize na sebe kada su cene hrane u Srbiji porasle 3,5 puta više nego u EU, a cene goriva su među najvišim u regionu“, upitao je Nikezić.

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije SSP-a je naveo da izveštaju pokazuju „katastrofalno stanje javnih finansija u prvom kvartalu“ i dodao da će situacija biti još gora kada se budu osetile posledice rata u Ukrajini, rasta cena struje i prateće inflacije.

Ministar finansija i potpredsednik Srpske napredne stranke Siniša Mali ranije je rekao da je srpska ekonomija u potpunosti stabilna i da su svi makroekonomski pokazatelji dobri.

Ministar je odgovarajući na ranije saopštenje Dušana Nikezića kazao da je fiskalni rezultat o kojem on govori bolji od planirane dinamike „i to pored toga što su se odrekli 20 odsto akcize na gorivo“.

Takođe, kako je naveo ministar, ako se pogleda rast BDP-a u prvom kvartalu, najnovija fleš procena je da će iznositi 4,3 odsto, iako je prvobitno bilo planirano 3,9 posto.

BONUS VIDEO – Nikezić: Naši podaci o rastu BDP-a se falsifikuju a evo i kako

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare