Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Retko koji šef je ovako velikodušan: Modna kompanija Marc Cain iz Bodelšausena ubuduće će pripadati zaposlenima.

Kako piše N1 pozivajući se na Fenix magazin, modni car i milioner iz Nemačke poklanja vredan dar svojim radnicima. Naime, on je njima ostavio celu kompaniju, koja proizvodi žensku odeću i izvoznik je u nekoliko desetina zemalja.

Kako je kompanija objavila, izuzetno bogati osnivač Helmut Šloterer preneo je svoje deonice na zadrugu zaposlenih. Tako bi vrednosti kompanije trebalo da se očuvaju i u budućnosti.

Kompanija proizvodi žensku odeću i izvoznik je u nekoliko desetina zemalja.

PROČITAJ JOŠ

U 2020. godini kompanija je imala prodaju od oko 200 miliona evra širom sveta. Šloterer je vodio kompaniju više od 50 godina, pišu nemački mediji.

Zaposleni sada imaju priliku da aktivno učestvuju u uspehu kompanije i koriste svoja glasačka prava kako bi odredili kako će se profit koristiti. Radničkom zadrugom upravlja radničko veće koje čine svi aktivni rukovodioci.

“Više od svega važno mi je da obezbedim da Marc Cain dospe u prave ruke. Prodaja kompanije nikada nije bila opcija za mene, a budući da moja žena i ja nemamo dece, odlučio sam da osnujem zadrugu kako bi kompanija nastavila da radi”, objasnio je Šloterer u saopštenju za javnost.

Multimilioner ovaj poslovni potez može priušti – 2019. godine magazin Forbs procenio je njegovo bogatstvo na oko 200 miliona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar