Foto: Shutterstock

Prodavci peleta u Leskovcu rekli su agenciji Beta da je nestašica ovog obnovljivog biogoriva, a da je potražnja velika zato što su ljudi ranije krenuli u nabavku jer se plaše da ga u narednim mesecima neće biti na tržištu.

I dok jedni za ovakvu situaciju krive šumare i strugare, drugi smatraju da su glavni razlog nestašice peleta zabrana izvoza i ograničenje cene na 38.000 dinara po toni.

„Peleta ima kod nas na tržištu, ali se skladišti jer velikim proizvođačima ne odgovara trenutna politika ograničena cena. Cena sirovina skače iz dana u dan, a industrijska struja je skuplja 70 odsto“, kazao je jedan od leskovačkih prodavaca i proizvođača peleta.

Kao najveće krivce za celokupnu situaciju označio je šumare i strugare „jer su videli da mogu da manipulišu sa cenom sirovine – drveta i trine“.

Komercijalista leskovačke trgovinske radnje IND grejanje Mladen Živković rekao je da je nestašica peleta svuda, da ga trenutno na lageru nemaju, ali da se nadaju da će uskoro stići.

„Mi ga prodajemo po 35-36 dinara po kilogramu, trudimo se da ostanemo na toj ceni“, istakao je Živković.

Na pitanje da li je istina da su jednom Leskovčaninu skoro vratili novac koji je uplatio još u martu i tada naručio pet tona peleta, Živković je objasnio da se to dogodilo ali ne zato što nije bilo peleta, već taj kupac nije želeo tu vrstu.

I dok su prodavci nezadovoljni zbog nestašice i zabrane uvoza peleta, pojedini kupci se žale da zbog visoke cene otkazuju porudžbine i razmišljaju da se ove zime greju na plin.

„Ne isplati se, ja grejem 60 kvadrata. Pretprošle godine sam plaćao oko 160 do 170 evra tonu, prošle 300 evra. Nemam nameru da sada platim hiljadu evra, bolje da se grejem na struju ili na plin“, rekao je jedan Leskovčanin, koji u kući živi sa suprugom i troje dece.

Leskovčani se žale da su prodavci počeli i da upisuju sve one koji su zainteresovani da kupe pelet po ceni od 46 dinara po kilogramu, te da će im javiti kad i ako stigne.

Procene proizvođača su da će peleta u novembru biti u izobilju, kad se ukinu ograničenja izvoza, ali da će cena premašiti 400 evra po toni. Oni navode da jedna tona peleta menja oko četiri kubika drveta.

Od 5. avgusta na snazi je ograničenje cene peleta na 38.000 dinara za tonu. Zabranjen je i izvoz peleta i ogrevnog drveta kako bi se stabilizovalo tržište.

Nadležne inspekcije su 11. avgusta počele kontrolu prodavaca peleta i ogrevnog drveta, kao i kontrolu proizvođača.

Ministarstvo je tada saopštilo da je kontrola prodavaca peleta i ogrevnog drveta obavljena u više gradova i opština u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Kraljevu, Majdanpeku i Ivanjici, i da je samo njih 13 imalo sve što je potrebno za legalnu prodaju.

BONUS VIDEO – Dolazi zima: Ko to diže cenu peleta? 

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram