Pored srpskih radnika za kojima godinama vlada jagma da bi zadovoljila potrebe u poljoprivredi, turizmu, gastronomiji i maloprodaji, Nemačka sada traži i naše studente za obavljanje ovih sezonskih poslova. Kako za Nova.rs kažu iz jedne agencije koja ima radni program za studente u inostranstvu, dnevnice se u proseku kreću od 12 do 20 evra, ali postoje i određeni uslovi koje oni moraju da ispunjavaju, ukoliko žele da rade "preko" tokom leta. Donosimo vam spisak svih upražnjenih radnih mesta u nemačkim gradovima.

Nedostatak radnika već neko vreme muči poslodavce u Nemačkoj i to nije nikakva novost. Portal Nova.rs pisao je o novim pravilima za zaposlenje u tamošnjim gradovima, ali i o zanimanja koja najbolje prolaze odnosno donose zaradu i do 7.000 evra.

Međutim, Nemačka sada otvara vrata i za studente koji žele da preko leta zarade novac. Naime, srpski studenti, državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije i Crne Gore imaju pravo na privremene radne vize u Nemačkoj zahvaljujući regulativi za Zapadni Balkan.

A koji su to najpopularniji sezonski poslovi koje Nemačka nudi našim studentima?

Iz agencije koja se bavi radnim programom za studente u inostranstvu za Nova.rs navode da su deficitarne oblasti ugostiteljstvo, trgovina, turizam, građevina i poljoprivreda.

Foto: Shutterstock

Satnice na tim poslovima kreću se od 12 pa do 20 evra.

Prema pisanju portala studying-in-germany.org, najviše je plaćen radnik u vinariji. Ali, pogledajte spisak prosečnih satnica za tipične poslove koje obavljaju međunarodni studenti:

-Građevinski radnik: 12e

-Usluge dostave: 12e

-Konobar u restoranu: 13e

-Domaćin restorana: 13e

PROČITAJTE JOŠ:

-Pomoćnik kuvara: 13e

-Mašina za pranje sudova: 13e

-Čistač (čuvanje): 14e

-Čuvanje dece: 14e

-Prodavac (prodavnice prehrambenih proizvoda, prodavnice odeće): 15e

-Nastavnik engleskog jezika: 16e

Foto: Shutterstock

-Radnik na farmi useva: 18e

-Radnik u vinariji: 20e.

Uslovi

Kako piše ovaj portal, osnovni uslovi za studente je da su upisani na akreditovani univerzitet u svojoj zemlji i da se sezonski posao obavlja tokom zvaničnog semestralnog odmora na tom univerzitetu. Takođe, lice ne sme da bude starije od 35 godina. Uslov je i da lice radi maksimalno 90 dana u periodu od 12 meseci.

Ne smete da primate nikakve beneficije prema Zakonu o beneficijama za tražioce azila u poslednja 24 meseca pre podnošenja zahteva.

Ostali zahtevi za vizu uključuju, ali nisu ograničeni na važeći pasoš, biometrijske fotografije, dokaz o dovoljnim finansijskim sredstvima, zdravstveno osiguranje i bilo koju specifičnu dokumentaciju koju odredi diplomatska misija.

#related-news_0

Da biste se prijavili potrebno je da podnesete zahtev za radnu vizu u nemačkoj misiji u vašoj zemlji. Oni će imati najbolje instrukcije o procesu prijave, uključujući kako zakazati termin.

Kako se prijaviti

Da biste se prijavili prema ovoj uredbi, potrebno je da podnesete zahtev za radnu vizu u nemačkoj misiji u vašoj zemlji. Oni će imati najbolja uputstva o procesu prijave, uključujući kako da zakažu termin. Obično morate da predočite sledeće dokumente:

Ugovor o radu ili obavezujući sporazum.

Kandidatima starijim od 45 godina potreban je ugovor o radu sa minimalnom godišnjom platom od 49.830 evra bruto (ili 4.152,50 evra mesečno) za svoju prvu boravišnu dozvolu u Nemačkoj prema ovom pravilu, sa mogućim izuzecima za regionalne ekonomske potrebe.

Ostali uslovi za vizu uključuju, ali nisu ograničeni na važeći pasoš, biometrijske fotografije za pasoš, dokaz o dovoljnim finansijskim sredstvima, zdravstveno osiguranje i bilo koju specifičnu dokumentaciju koju je navela diplomatska misija.

Foto: Shutterstock

Pošto se poslodavci nalaze širom Nemačke, tokom intervjua potrebno je da student napomene koji posao bi voleo da radiš i na kojoj lokaciji.

Dok su u Nemačkoj, studenti su u obavezi da plaćaju porez, ali taj novac će dobiti nazad na kraju godine.

Nedeljno se radi 35-39h. Ukoliko postoji potreba poslodavca, moguće je raditi i više. Prekovremeni rad se plaća posebno.

Može se raditi samo kod jednog poslodavca, a podaci o poslodavcu su navedeni u radnoj dozvoli. Za slučaj da se iz opravdanih razloga menja poslodavac, sa radom kod drugog poslodavca se ne može početi dok se u radnu dozvolu ne unesu podaci o novom poslodavcu.

Zarada se isplaćuje na kraju meseca. Zato je potrebno da učesnici programa ponesu dovoljno novca za pokrivanje troškova prvog meseca boravka u Nemačkoj.

Troškovi na koje treba računati su troškovi za: ishranu, smeštaj, lokalni prevoz u većim gradovima (na sajtu svakog grada mogu se videti cene lokalnog prevoza), eventualni depozit za smeštaj (ukoliko je potrebno) i džeparac.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukoliko smeštaj ne obzebedi poslodavac, obaveza je učesnika programa da ga obezbedi, uz asistenciju organizatora programa. Troškove smeštaja i ishrane snose učesnici programa. Međutim, pojedini poslodavci obezbeđuju smeštaj i/ili ishranu i te troškove odbijaju automatski od plate.

Učesnicima programa su najčešće smešteni u apartmanima sa zajedničkom kuhinjom i kupatilom. Cena mesečnog smeštaja, po krevetu, može da košta od 200 – 550 EUR

Podsetimo, od 1. juna ove godine Nemačka je udvostručila godišnju kvotu ovih viza na 50.000.

Da bi mogla da se dobije ova viza i prioritetna revizija od strane Savezne agencije za zapošljavanje, potrebni su vam ugovor ili obavezujuća ponuda za posao od nemačkog poslodavca.

BONUS VIDEO: Nova pravila za posao u Nemačkoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare