Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nemačka je ponovo dozvolila ulazak u zemlju sezonskim radnicima u poljoprivredi nakon što je poljoprivredni sektor upozorio na mogući prekid snabdevanja hranom.

Vlasti su zato, nedelju dana nakon uvođenja zabrane, ipak dozvolile dolazak 80.000 radnika.

Nemačkoj je  potrebno 100.000 radnika

Horst Zihofer, nemački ministar unutrašnjih poslova, rekao je kako država i privreda  moraju da nastave i pored pandemije i da je danas pronađeno rešenje koje će osigurati žetvu, ali istovremeno nastaviti da štiti zdravlje stanovništva.

Prema novoj odredbi, nemačke farme moći će u aprilu i maju  da dovedu  ukupno 80.000 radnika. Dodatno,  vlada traži da farme zaposle još 20.000 radnika koji su trenutno nezaposleni u Nemačkoj a to su uglavnom, studenti ili tražioci azila. Procenjuje da će poljoprivrednicima tokom narednih meseci trebati najmanje 100.000 dodatnih radnika.

Budući da je šengenska zona službeno zatvorena za strance barem do sredine travnja, mnogi migranti neće moći otputovati u odabrane zemlje na poslove koje su planirali za proljeće i ljeto.

 

Francuska  se oslanja na  domaću radnu snagu

 

Zemlje poput Francuske, Velike Britanije i Španije  planiraju da u poljoprivredni sektor uključe što više domaćih radnika. Francuska vlada postavila je web stranicu na kojoj se s poljoprivrednicima povezuju radnici koji su nedavno dobili otkaz u turističkom sektoru. No tek treba videti hoće li biti dovoljno domaćih radnika za sve potrebne poslove.

Samo u Francuskoj tokom sezone berbe potrebno je 800.000 sezonskih radnika, a oko dve trećine njih dolazi iz iinostranstva. Nemačka se obično oslanja na 300.000 sezonskih radnika godišnje koji dolaze iz istočne Europe (većina iz Rumunije). U Veliku Britaniju godišnje dođe između 70.000 i 80.000 radnika, većinom iz Rumunije i Bugarske.