Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je snabdevenost brašnom stabilizovana posle početnog skoka potražnje za oko 400 odsto i da su samo veći domaći proizvođači dovoljni da zadovolje potrebe na tržištu.

Nedimović je gostujući na TV Pink rekao da ima dovoljno i pšenice, i to ne samo za domaće potrebe, već i da se pomaže i Republika Srpska.

Podsetio je da je proteklih dana bila velika tražnja i za kvascem, koji se, kaže Nedimović, uglavnom uvozio iz Mađarske i Hrvatske i nije bilo proizvođača u našoj zemlji, te je zbog toga pokrenuta proizvodnja u Senti gde je za sedam dana, ističe, proizvedeno 240 tona kvasca.

“U sredu je kvasca bilo u 1.000 pekara“, rekao je on i dodao da je onda krenula distribucija u trgovinskim lancima širom zemlje i u Prijepolju, Leskovcu, Pirotu, Valjevu…

„Sada se pokazuje koji je naš najvažniji resurs – hrana, imamo za ceo region. Imali smo malu anomaliju u sektoru mlekarstva zato što je ‘gomila’ malih mlekara proizvodila sireve i kajmak za restorane i hotele, a kako je pala tražnja te male mlekare su počele da snižavaju cene (otkupa) kod proizvodjača mleka. Odmah smo intervenisali sa pet velikih otkupljivača mleka“, kazao je Nedimović.

Ministar poljoprivrede je podsetio da je u vreme korone pokrenuta još jedna važna proizvodnja, a to je natrijum hipohlorida u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, za koji je Svetska zdravstvena organizacija rekla da je najbolje dezinfekciono sredstvo protiv virusa korona, dodajući da se to sredstvo doprema u kliničke centre u Srbiji.

Osim toga, dodao je, u „Župi“ u Aleksandrovcu je počela i proizvodnja 75-procentnog alkohola za dezinfekciju koja se, takođe, dostavlju zdravstvenim ustanovama.

„Danas je proizvedeno 10.000 litara koji je već na putu prema prioritetnim kliničkim centrima, a sutra će biti proizvedeno još 10.000 litara“, rekao je Nedimović.

Povodom odluke o zatvaranju pijaca Nedimović je apelovao na sve poljoprivredne proizvodjače a naročito na povrtare da „razumeju trenutak u kome se nalaze“ a da će za njih, kako je dodao, kasnije imati razumevanja država različitim ekonomskim merama.

„Od danas su zatvorene pijace i na otvorenom i na zatvorenom prostoru. Jako je važno da uđemo u najvažniju fazu borbe (protiv epidemije koronavirusa) i da na pijacama sprečimo okupljanje ljudi“, kazao je Nedimović.

Nedimović je pozvao poljoprivrednike da poštuju zabranu kretanja od 17.00 sati radnim danom, odnosno od 15.00 do 5.00 sati vikendom.

„Ja apelujem da u tom vremenskom intervalu završe sve poslove. Niko nikom neće otkinuti glavu ako se zatekne na traktoru, ali apelujem da se što više prilagode tom okviru“, rekao je Nedimović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram