Foto: Shutterstock/bibiphoto

Sećate se perioda kada je pakovanje paradajz sosa od pola litre koštalo nepunih 50 dinara? Verovali ili ne, to i nije bilo tako davno, ali kako su cene hrane na vrhuncu poslednjih meseci - to nam se sada čini kao daleka prošlost.

U međuvremenu je krenuo postepeni rast – na 60, pa više od 70 dinara, a sada već, određene marke ovaj proizvod prodaju za 90 dinara i iznad toga.

„Nisam mogla da verujem kada sam ušla u radnju dva dana zaredom. Pošto paradajz sos pijem svaki dan, dakle, ne koristim ga samo za pastu bolonjeze i tome slično, onda ga redovno i kupujem. Jedan dan je pakovanje koštalo oko 70 dinara, a već sutradan 92 dinara“, priča Beograđanka M. T. (50) i dodaje reči prodavačice:

„Komšinice, verujte, i mi smo frapirani, ne stižemo da promenimo cene proizvoda, koliko se one brzo menjaju, maltene svakodnevno.“

PROČITAJTE JOŠ

Varijante sa dodacima, poput ljute paprike, još su skuplje, te koštaju skoro 100 RSD. Više od 100 dinara je paradajz sos sa ukusom origana i bosiljka, dok su pakovanja od 750 ml ili jedne litre – svakako isplativija, prenosi Telegraf.

Uglavnom koštaju do 170 dinara, a na akcijama često budu 140 RSD. Sve u svemu, čini se da će nam pasta bolonjeze ubuduće biti sve skuplja i skuplja, budući da je paradajz sos – barem ovaj kupovini – njen glavni sastojak (uz meso) u kućnoj radinosti.

I kečapu je dosta skočila cena, te 500 grama ovog proizvoda sada košta čak 175 dinara. Ako tražite premijum varijante, kao što je Heinz, moraćete da izdvojite – u proseku – 385 dinara za nepunih 600 grama kečapa.

Paradajz, kao sveže povrće, uvek je skuplji na zimu, ali se cena ovakvih gotovih proizvoda nije značajno menjala prethodnih sezona, barem ne ovako rapidno i drastično. Ono što se navodi kao gorući problem, mimo sezone i vremena, jeste globalni manjak radne snage.

BONUS VIDEO Anketa – Pitali smo građane šta im najteže pada od poskupljenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar