Foto: Shutterstock

Povodom navoda u medijima da je oglašena i izdata prva srpska virtuelna valuta, Narodna banka Srbije saopštila je da nije izdala nijedno odobrenje za beli papir koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine, i da joj do danas nije podnet nijedan zahtev za davanje takvog odobrenja.

Narodna banka Srbije ukazuje da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Srbiji dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini, i napominje da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje.

Posebno se skreće pažnja građanima da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove, jer postoji značajan rizik da će izgubiti celokupna uložena sredstva.

Narodna banka upozorava i da je za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna do pet miliona dinara, a kao nadzorni organ preduzeće sve raspoložive mere da spreči izdavanje i oglašavanje takvih valuta čiji je cilj da se građani dovedu u zabludu kada je reč o ulaganju njihovih novčanih sredstava.

BONUS VIDEO:Prljava energija“ odlazi u istoriju, a gde je Srbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar