Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije saopštila je danas da su bruto devizne rezerve centralne banke na kraju februara iznosile 15,561 milijardu evra i bile su za 549,3 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca.

Neto devizne rezerve na kraju februara iznosile su 12,947 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 529,7 miliona evra.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi Narodne banke Srbije uticale su aktivnosti na međubankarskom deviznom tržištu u cilju očuvanja stabilnosti na tom tržištu, zatim neto razduženje države po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu, kao i neto povlačenje devizne obavezne rezerve banaka i ostala plaćanja za potrebe države, navodi se u saopštenju.

U februaru, kao i od početka godine, dinar je blago nominalno oslabio u odnosu na evro za 0,1 odsto.

Povećana tražnja za devizama rezultat je nastavka intenzivnije kupovine deviza uvoznika energenata, kao i pojačane globalne neizvesnosti usled geopolitičke krize u Ukrajini.

U cilju očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto prodala 605 miliona evra, a od početka godine je neto prodala 945 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO Nove cene goriva na pumpama i nova pravila. Ko i kako podnosi teret krize?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare