Pištolj, pare, evri, euri, novac
Foto: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju septembra ove godine 16,8 milijardi evra, što je za 1,2 milijarde evra više nego u avgustu i mesečni je rekord od kada se prate, saopštila je danas NBS.

Neto devizne rezerve – devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima – na kraju septembra iznosile su oko 14,2 milijarde evra i za nešto više od milijardu evra su povećane u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru rezultat je prvenstveno priliva po osnovu dve emisije evroobveznica u evrima u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi evra.

Republika Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu prvi put emitovala „zelenu“ evroobveznicu u nominalnom iznosu od jedne milijardi evra i istovremeno petnaestogodišnju konvencionalnu evroobveznicu u evrima u nominalnom iznosu od 750 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su i po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto efekat 165 miliona evra), upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno neto 199,6 miliona evra).

Ti prilivi deviza bili dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti (865,5 miliona evra, od čega je 619,8 miliona evra iskorišćeno za otplatu preostalog dela dolarske evroobveznice emitovane 2011. godine) i odlive po drugim osnovima (ukupno 16,1 milion evra).

Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 26,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 577,7 miliona evra i bio je za 26,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,7 milijardi evra.

U septembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto kupila 135 miliona evra, a od početka godine je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 1,1 milijardu evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare