Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje i građani to treba da znaju, rekli su u Narodnoj banci Srbije (NBS) za FoNet povodom prodajnog i kupovnog kursa evra u pojedinim menjačnicama, koji je za oko dinar viši od zvaničnog srednjeg kursa, i naglasili da je NBS krizu dočekala sa rekordno visokim deviznim rezervama. U centralnoj banci ističu da je pojačano snabdevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

Na pitanje da li će i kako NBS reagovati na kurs po kome neke menjačnice prodaju evro građanima, u centralnoj banci su odgovorili da već kontinuirano deluju kako bi stabilnost bila očuvana.

„Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi od preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu“, naglasili su u NBS.

Naglasili su da već obezbeđuju bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, kao i da je pojačano snabdevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

„Očekujemo da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana. Narodna banka naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom“, poručili su iz NBS.

Naglasili su da građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna – ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama.

Istakli su da panika nikada nije od koristi i da je bezrazložna, jer NBS obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, „čime dokazujemo da smo spremni da reagujemo bez odlaganja i adekvatno“.

„Pozivamo sve učesnike na finansijskom tržištu da u uslovima pojačane globalne neizvesnosti pokažu odgovorno ponašanje u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini – koja ide u prilog svima, i ne stvaraju građanima troškove koji povedeni panikom plaćaju nerealnu cenu“, istakli su u centralnoj banci.

U pisanom odgovoru FoNetu Narodna banka Srbije poručila je da je nebrojeno puta dokazala tokom proteklih 10 godina da ima dovoljno i sredstava i znanja i umeća da očuva stabilnost ne samo na deviznom, već na celokupnom domaćem finansijskom tržištu.

„To uspešno radimo od kad je krenula kriza izazvana koronavirusom, ali i sada kada je neizvesnost povećana zbog geopolitičke krize vezane za dešavanja u Ukrajini“, zaključili su u NBS.

Bonus video: Divljanje cena i „nadzirana“ inflacija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar