Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Komisija za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom odobrila je kupovinu još 81 domaćinstvo, rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Ministar Krkobabić je, kako se navodi u saopštenju, rekao da su službenici ministarstva zatrpani zahtevima koji svakodnevno stižu u velikom broju. Novac se dodeljuje po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine, a prosek starosti dosadašnjih podnosilaca prijava je 30 godina života.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Među budućim vlasnicima kuća, za koje su danas odobrena sredstva, je 65 bračnih i vanbračnih parova, sedam samohranih roditelja, a među onima koji se odvajaju iz roditeljskih domova prednjače mlade poljoprivrednice.

Najviše zahteva, koji su od početka dodele sredstava do sada odobreni, stiglo je iz opština Bačka Palanka (sela Gajdobra, Pivnice, Silbaš, Obrovac i Tovariševo) i Kikinda (Nakovo, Banatska Topola, Bašaid, Rusko selo, Iđoš, Novi Kozarci), a zatim sela opština Šid, Kikinda, Aleksinac, Pirot, Svilajnac, Žitorađa…

Tim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku i poljoprivrednici do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Uredba Vlade Srbije predviđa ukupno 500 miliona dinara za te namene, a po jednoj kući maksimalno je moguće opredeliti 1,2 miliona dinara. Najniži iznos od 460.245,05 dinara dodeljen je porodici u opštini Pirot, za nekretninu u selu Berilovac.

Bonus video – Anketa ispred kovid ambulanti u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar