Menjačnica Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na teritorioji Srbije je od 16. marta do danas 129 menjačnica privremeno zatvoreno na period do 30 radnih dana, zbog različitih vrsta nepravilnosti u obavljanju menjačkih poslova, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Podseća se da su 16. marta na snagu stupile dopune Odluke o bližim usloviima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja, kojima je propisano da NBS u postupku kontrole može može doneti rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova na svim mestima na period do 30 dana, ukoliko ovlašćeni menjač ne ispunjava uslove za obavljanje menjačkih poslova, odnosno postupa suprotno odredbama zakona ili propisa.

„NBS je u cilju zaštite interesa građana Srbije od početka međunarodne krize pojačala broj neposlrednih kontrola menjačnica, radi provere i utvrđivanja zakonitosti i pravilnosti prilikom obavljanja menjačkih poslova, sa akcentom na formiranje i primenu kupovnog i prodajnog kursa za efektivu i naplaćivanje provizije, kao i druge nepravilnosti koje utiču na zakonitost obavljanja menjačkih poslova“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da, pored toga, NBS obavlja kontinuiranu proveru rada menjačnica uvidom u dostupne opodatke o izvršenim menjačkim transakcijama.

Bonus video: Srž ukrajinsko-ruskog sukoba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar