Foto:shutterstock.

Kada razmišljate kako da uštedite električnu energiju verovatno su vam je prva misao da zamenite stare kućne aparate efikasnijim uređajima ili veća (ali vrlo isplativa) ulaganja poput zamene dotrajale stolarije. Postoji i jedan mali, znatno jeftiniji trik koji ne zahteva velika ulaganja, a svakako će vaš račun za struju učiniti manjim.

Reč je o zameni sijalica.

Možda niste previše razmišlajli o tome, jer na prvi pogled sijalice su mali uređaji koji malo troše. Zapravo, sijalice uopšte nisu mali potrošači. Dodajte tome i činjenicu da su uključene duže nego neki drugi uređaji u domaćinstvu i postaće vam jasno zašto je zamena nešto što treba da uzmete u obzir.

Šta dobijate zamenom običnih sijalica za LED sijalice? Smanjenje potrošnje električne energije koju trošite na osvetljenje za sedam do osam puta.

Zamena sijalica; Foto: Shutterstock

Naime, LED sijalice snage od samo 12-15W daju isto osvetljenje kao obične sijalice sa užarenim vlaknom snage 100 W. Takođe, mnogo su dugotrajnije od klasičnih sijalica. Obične sijalice traju prosečno 1.000 sati, dok štedljive rade i više od 10.000 sati.

Šta je sa šporetom, bojlerom i veš mašinom?

Mašina za pranje i sušenje veša
Neki od najvećih potrošača električne energije su mašina za veš i sudove, ali ako se koriste noću, kada je struja jeftinija čak četiri puta u odnosu na dan, može da se ostvari značajna ušteda. Takođe, uštedećete ako perete i veš i sudove na nižoj temperaturi.

Bojler

Podešavanje temperature na bojleru; Foto: Shutterstock

Bojler je jedan od najvećih potrošača električne energije, ali gubici mogu da se smanje tako što ćete temperaturu vode na termostatu bojlera podesiti na 60 stepeni. Takođe, nema potrebe da bojler stalno držite uključen, jer se tako „rasipa“ najviše električne energije.

Uvek uključujte bojler noću, a gasite tokom dana, jer je tokom noći cena električne energije niža.
Ako u vašem domaćinstvu živi više članova i neophodna vam je veća količina tople vode, dugoročno je najisplativija opcija da zamenite bojler novim i većim.

Ukoliko ne možete da priuštite kupovinu novog bojlera, a želite da uštedite električnu energiju, nas predlog je da uključite bojler pola sata pre nego sto želite da se istuširate, a potom ga ponovo isključite kada završite.

Isto tako, uštedećete i ako redovno uklanjate kamenac koji se taloži na grejačima bojlera, jer ćete time doprineti bržem zagrevanju vode, što automatski umanjuje potrošnju električne energije i vaš račun.

Šporet i spremanje hrane

Potrudite se da hranu kuvate u sudovima koji odgovaraju veličini ringle kako biste izbegli nepotrebno rasipanje električne energije. Dok kuvate, poklopite šerpu koju koristite, jer ćete tako ne samo smanjiti vreme kuvanja, već i potrošnju – i to za oko 10 odsto.

Foto:Shutterstock

Izbor posuđa takođe može imati uticaja. Ekspres lonac smanjuje vreme potrebno da se jelo skuva, čak može i da ga prepolovi. Još jedan mali korak koji može doprineti uštedi električne energije je da isključite ringlu nekoliko minuta pre nego što završite kuvanje, jer će se jelo i dalje kuvati, ali će utrošak električne energije biti manji.

Bonus saveti – jedan stepen manje je ozbiljna ušteda

Osetniju uštedu će vam doneti i ugradnja termostatskih ventila na radijatore koji omogućavaju regulisanje temperature prema sopstvenim potrebama, što automatski smanjuje nepotrebno trošenje električne energije i omogućava vam veći komfor jer sami birate temperaturu.

Imajte u vidu da i jedan stepen manje može predstavljati ozbiljniju uštedu struje na mesečnom nivou. Na primer, podesite temperaturu u spavaćoj sobi na 18 stepeni. Svaki stepen manje znači čak šest odsto manje električne energije potrebne za grejanje te sobe.

U okviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat “Bolja energija” vas savetuju kako da uštedite električnu energiju i platite manje svoje račune. USAID-ov projekat ‘Bolja energija’ nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo, već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare