Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će prve uvećane penzije za devet odsto danas biti na računima penzionera koji pripadaju kategoriji "samostalne delatnosti“.

Kako se navodi iz njegovog kabineta, on je naglasio da su „građani i njihov životni standard u fokusu Vlade Srbije i da se neće dozvoliti da aktuelna ekonomska kriza i svi izazovi sa kojima se zemlja suočava utiču na kvalitet njihovog života“.

„Zato, kao što smo i obećali, idemo s povećanjem penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade“, naveo je Mali i dodao da će već danas penzioneri koji pripadaju kategoriji samostalnih delatnosti dobiti za devet odsto veće penzije.

Ministar je najavio da će za devet odsto veće penzije u utorak, 6. decembra, dobiti oni koji pripadaju kategoriji vojnih i poljoprivrednih penzionera, dok će 10. decembra biti isplaćena kategoriji „zaposleni“, koja broji najviše penzionera.

Posebno raduje što se sredstva za ove uvećane penzije izdvajaju iz budžeta Fonda PIO koji beleži bolju naplatu doprinosa i ima više novca, ukazao je Mali.

Podseća da su penzije povećane od 1. novembra za devet odsto, ali i naglasio da uskoro, odnosno od 1. januara 2023. godine, sledi novo povećanje od 12,1 odsto, tako da će prosečna penzija u 2023. godini biti za 20,8 odsto veća nego 2022. godinu.

PROČITAJTE JOŠ

Mali je rekao i da se prema projekcijama Ministarstva finansija očekuje da prosečna penzija u decembru bude 287,2 evra, a u decembru 2023. godine 322 evra.

„Moramo da vodimo računa o penzionerima, da ih podržavamo, da budemo uz njih. Sva obećanja koja smo dali smo ispunili u dan i u dinar. Kao što je predsednik Aleksandar Vučić svojevremeno obećao da će prosečna plata u Srbiji biti 500 evra, i to smo ispunili, sada nam je cilj da do kraja 2026. godine prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija između 420 i 450 evra“, poručio je ministar.

Ministar Mali je podsetio i da se od 1. januara očekuje i povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, dok će plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biti povećane za 25 odsto. Takođe, kako je naveo, minimalna zarada će od 1. januara biti veća za 14,3 odsto.

To je odgovorna politika i odgovorno vođenje javnih finansija i od toga nećemo odustati, zaključio je ministar.

BONUS VIDEO Stariji Beograđani o povećanju penzija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare