Foto:EPA/SERGEI ILNITSKY

Po formiranju nove srpske Vlade planira se nastavak razgovora o nabavci putničkih aviona Suhoj superdžet 100, prenosi Sputnjik.

Moskva i Beograd planiraju da se na leto, nakon što u Srbiji bude formirana nova Vlada, vrate razgovorima o nabavci putničkih aviona „Suhoj superdžet 100“ za srpsko rukovodstvo i nacionalnu avio kompaniju „Er Srbija“, rekao je potpredsednik ruske Vlade Jurij Borisov, piše Sputnjik.

Prema njegovim recima, strane su se usaglasile da nastave rad na ovom pitanju i da problem nabavke aviona za srpsko rukovodstvo i najverovatnije osam letelica za srpskog avioprevoznika ostaje na dnevnom redu, navodi Sputnjik.

Borisov je u Kazanju, gde se održava 18. zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Rusije, rekao da Moskva uzima u obzir da u Srbiji započinje novi politički ciklus, dodajući da će se zbog toga na leto vratiti pitanju nabavke aviona na praktičnom planu.

Borisov je rekao i da je Rusija zainteresovana za projekat izgradnje metroa i isporuci savremenih tramvaja u Beogradu,  kao i za produbljivanje saradnje u modernizaciji železničke infrastrukture u Srbiji, modernizaciji Đerdapa 1 i 2 i mogućoj modernizaciji elektrane Nikola Tesla.

Potpredsednik ruske Vlade je ocenio da su odnosi Rusije i Srbije došli do nivoa strateškog partnerstva i da to daje rezultate kada je reč o trgovinskoj razmeni dve zemlje, koja je u 2019. porasla za 16 odsto.