Kukuruz setva traktor agrar poljoprivreda
Setva kukuruza Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas da se do sada, za prvi od tri konkursa za podsticajna sredstva koji će finansirati u saradnji sa Svetskom bankom, prijavilo skoro 1.000 voćara, vinogradara, povrtara i proizvođača cveća u Srbiji.

Podseća se da je konkurs, koji se završava za dva dana, raspisan pre nešto manje od mesec dana, te da je najviše zahteva stiglo od povrtara i voćara.

U saopštenju je navedeno da će se najviše finansirati projekti koji unapređuju rad gazdinstva, ekološki su prihvatljivi i donose najveću korist proizvođačima.

Povezane vesti:

Prioritet, kako je ranije najavljeno, imaće žene i mladi, članovi zadruga i poljoprivrednici iz manje razvijenih opština.

Naredni poziv na konkurs očekuje se u julu i biće za stočare, dok će ratari moći da se prijave u septembru.

Predviđeno je da se za ove namene utroši 20 miliona evra, a na konkurs mogu da se prijave manji proizvođači i oni sa srednjom veličinom poseda koji nisu u mogućnosti za konkurišu za IPARD sredstva.

Кonkurs koji je u javnosti zaživeo pod nazivom 50:40:10, je zapravo tako osmišljen da poljoprivrednik dobija unapred odobrena sredstva na osnovu projekta i to tako da pola sredstava dobija bespovratno, za 40 odsto finansira se iz kredita banke u kojoj poljoprivrednik ima račun registrovanog gazdinstva i pod uslovima te banke, dok lićno učešće poljoprivrednika iznosi 10 odsto, navedeno je u saopštenju.

Prve isplate novca očekuju se u oktobru i to voćarima, vinogradarima, povrtarima i proizvođačima cveća koji su prvi i podnosili zahteve dok će ostali novac dobijati do kraja godine.

Ukoliko se nastavi trend ukidanja mera u vezi sa aktuelnom pandemijom predstavnici ministarstva će i na terenu biti više u direktnom kontaktu sa poljoprivrednicima, tako što će se organizovati predavanja i ukazivati na način kako da se na konkursima ostvare podsticaji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare