Na KiM ušlo 30 miliona evra robe iz centralne Srbije

Biznis 30. maj. 202014:50
Podeli:
Foto:Shutterstock

Nakon suspenzije stopostotnih taksi i uvođenja reciprociteta za robu iz centralne Srbije, od 1. aprila je 30 miliona evra robe ušlo iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci izjavio je za Ljajmi da je roba iz Srbije uglavnom hrana, poput brašna i pšenice, prenosi Kosovo onlajn.

Predsednik Kosovskog poslovnog saveza (AKB) Agim Šahini rekao je da su građani na Kosovu počeli da troše robu iz centralne Srbije.

Prema rečima Šahinija, siromaštvo je uticalo da se građani ne odreknu robe iz centralne Srbije, jer su, kako je naglasio, cene proizvoda iz centralne Srbije niže i dostupnije njihovom džepu.

Šahini je najavio da će nakon otvaranja administativnih prelaza kosovska preduzeća biti još više orijentisana na tržište iz centralne Srbije.

„Ima nekih potrošaca koji bojkotuju tu robu, ali izostala su veća upozoronja zašto te proizvode ne treba kupovati“, rekao je Šahini.

Prema njegovoj oceni, građani i dalje konzumiraju proizvode iz centralne Srbije jer nema strategije za zaštitu i pomoć građanima.

U kosovskoj privrednoj komori rečeno je za Ljajmi da još nemaju podatke o tome da li građani konzumiraju proizvode iz centralne Srbije.

„Podaci se objavljuju svaka tri meseca, ali lokalni proizvodi i dalje imaju dobro tržište, što znači da nema pada“, navedeno je u odgovoru kosovske Privredne komore.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar