Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ugostitelji u Srbiji ocenili su da su od početka pandemije najkažnjeniji sektor, jer ni sada kada im je produženo radno vreme ne smeju da dozvole muziku, ne samo "živu", nego ni iz mužičkuh uređaja posle 18 sati.

Zastupnica udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Slađana Trajković rekla je za Betu da je nedopustivo da Krizni štab nije skinuo zabranu za emitovanje muzike.

„Ugostitelji su u velikom problemu jer, osim što uglavnom nisu radili 15 meseci od kada je počela pandemija i što nisu dobili skoro nikakve olakšice, ni sada ne mogu da privuku goste, jer neće da sede u ‘grobnoj’ tišini“, rekla je Trajković.

Dodala je da je nelogično da su dozvoljene utakmice, sportska takmičenja i druga okupljanja, a da je ugostiteljima zabranjeno da emituju muziku i iz muzičkih uređaja.

To što, kako je rekla, pojedini ne poštuju mere koje su na snazi, znači da rizikuju da im inspekcija zakuca na vrata ili ih neko od građana prijavi komunalnoj policiji ili inspekciji.

Ona je rekla da je problem i to što su ugostitelji i kad nisu radili plaćali takse na bašte i što kada se podnese zahtev za dozvolu za baštu u Beogradu, čeka se i po nekoliko meseci na odobrenje.

Kafići, kafić, restoran, bašta, popuštanje mera, kovid, ljudi, šetači, mere,Izvor : N1
Vlasnik restorana „Vrteška“ u Beogradu Dejan Petković ocenio je da nema razloga da ugostitelji i dalje budu diskriminisani i ograničeno im pravo na emitovanje muzike.

„Radimo sa 20 odsto kapaciteta i u velikom smo ‘minusu’, dugujemo za komunalne dažbine, dobavljačima, a nije nam dozvoljeno da puštamo muziku, što odvraća goste jer im nije prijatno da sede u tišini. Ako pustimo muziku, rizikujemo kaznu od 300.000 do 400.000 dinara“, rekao je Petković.

Vlasnik restorana „Stara kapetanija“ Stevan Rodić rekao je da ne vidi razliku u uticaju na pandemiju između „muzike danju i noću“.

„Ne vidim opravdan razlog da se ne dozvoli muzika u ugostiteljskim objektima do 24 sata. Sve funkcioniše normalno, osim ugostiteljskih objekata, korona se širi i u fabrikama pa rade“, rekao je Rodić.

Istakao je da su ugostitelji davno počeli da „jedu supstancu firme i da više nemaju kud, jer im je zabranjeno da rade, a nisu oslobođeni dugova“. Dodao je da je dobro to što nema masovnih kazni za one koji ne poštuju zabranu emitovanja ili izvođenje žive muzike u restoranima, ali da su u stalnom stresu da li će naići inspekcija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare