Foto: Shutterstock

Program moratorijuma na otplatu kredita najviše znači građanima koji tokom vanrednog stanja nisu primali zaradu, ili im je plata iz različitih razloga bila umanjena. Sa druge strane, oni koji su prihvatili "pauzu" za otplatu a nastavili da primaju punu platu, neočekivano su dobili jedinstven "proizvod" na našem bankarskom tržištu: keš pozajmicu koju otplaćuju pod istim uslovima kao i postojeći kredit.

Čak 94 odsto korisnika kredita prihvatilo je moratorijum na otplatu rata u trajanju od 90 dana. a 31. mart se uzima kao dan kada je ta pauza u plaćanju mogla da počne da teče za bankarskog klijenta.

To znači da vlasnici kredita mogu još nekoliko dana maja i ceo jun da „uživaju“ u tome da rata ne opterećuje njihovu zaradu, da bi u julu počeli ponovo da otplaćuju svoje zaduženje, ali uvećano za nekoliko stotina dinara ili par evra.

Pročitajte još:

Kao što su pokazali i reprezentativni primeri kredita u otplati za one koji su prihvatili moratorijum, „pauza“ nije bila besplatna.

Rata u slučaju dinarskog keš kredita od 500.000 dinara, sa rokom otplate od 84 meseca, uz kamatnu stopu od 9,82 odsto godišnje, pre „pauze“ iznosila je 8.320,9 dinara. Po isteku moratorijuma,  ona će porasti za iznos neplaćene kamate – za 310,95 dinara. Rok otplate se produžava za još tri meseca, a nova rata iznosi 8.631,85 dinara.

Slično se dešava i u slučaju stambenog kredita, vezanog za evro, u vrednosti od 50.000 evra, sa kamatnom stopom od tri odsto godišnje i rokom otplate od 240 meseci. Pre moratorijuma, rata je iznosila 284,02 evra, ali se po isteku 90 dana „pauze“ uvećava na 287,84 evra, odnosno za 3,82 evra na ime kamate. Rok otplate biće duži za tri meseca.

Keš pozajmica u vanrednom stanju

Oni koji su nastavili da primaju zaradu u punom iznosu, a prihvatili su ponudu da iskoriste moratorijum, praktično su dobili keš pozajmicu pod uslovima za gotovinski, odnosno stambeni kredit.

Reprezentativni primeri za otplatu nam govore i pod kakvim uslovima se ta faktička pozajmica odigrala.

Foto: Shutterstock

 

Onaj ko inače otplaćuje gotovinski kredit od 500.000 dinara, za tri meseca pauze „uštedeo“ je 24.962,7 dinara (tri puta po 8.320,09 dinara) , koje bi inače potrošio na otplatu rata. Njih će otplatiti od jula, ali se radi o gotovo celoj minimalnoj zaradi koja mu je bila na raspolaganju posle tri meseca vanrednog stanja, a koštaće ga dodatnih 310,95 dinara mesečno do kraja otplate.

Sa druge strane, onaj ko inače otplaćuje stambeni kredit od 50.000 evra, tokom moratorijuma „pauzirao“ je obaveze ukupne vrednosti 852,06 evra (tri puta po 284,02 evra rate), pa je, kao naš sagovornik Milan, prvi put posle desetak godina video kako izgleda primiti platu a da ne mora odmah da se novac za ratu ostavlja sa strane i ne troši.

„Stvarno je dobar osećaj“, smeje se Milan, zaposlen u IT kompaniji na čije poslovanje pandemija nije uticala, pa je nastavila da isplaćuje zaposlene u punom iznosu.

Novac koji je „uštedeo“ otišao je u potrošnju, čemu se, inače, nada i državni vrh kada je reč o sto evra uplaćenih građanima koji su se prijavili za tu podršku.

„Kupio sam kamp prikolicu“, otkriva nam Milan, koji planira da ovoga leta putuje po Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare