Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

"Narodna banka Srbije je i u 2019. godini vodila adekvatnu monetarnu politiku, ocenjeno je danas na redovnom godišnjem sastanku u okviru Ekonomskog i finansijskog dijaloga zemalja članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, kao i Evropske centralne banke i Evropske komisije", saopštila je Narodna banka.

Srbiju su na današnjem dijalogu predstavljali guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

Kako stoji u saopštenju, Evropska centralna banka i Evropska komisija ocenjuju da je Narodna banka Srbije i u 2019. godini sprovodila monetarnu politiku u skladu s režimom ciljanja inflacije, što je i bila preporuka svim zemljama u okviru prethodnih dijaloga. Te institucije ocenile su i da je domaći bankarski sektor dobro kapitalizovan i likvidan.

Narodna banka Srbije ističe da se posebno pozdravljaju značajni rezultati Srbije na planu smanjenja učešća problematičnih kredita, uz dalji dinamičan rast kreditne aktivnosti i ka privredi i ka stanovništvu.

„Pozitivno su ocenjene mere koje je Narodna banka Srbije donela krajem 2018. a koje se odnose na neobezbeđeno nenamensko kreditiranje stanovništva po dugim rokovima otplate. Zaključeno je i da mere koje se preduzimaju u cilju podrške većoj dinarizaciji daju dobre rezultate. Napredak je vidljiv pre svega kod dinarizacije depozita, što jeste ključno i za brži napredak u procesu dinarizacije kredita. U tom cilju pozdravljeno je i donošenje regulatornih mera Narodne banke Srbije, kojima se podstiču dinarski plasmani mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima“, navela je centralna banka.

Jorgovanka Tabaković / Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Činjenica da se inflacija u Srbiji nalazi na niskom nivou sedmu godinu zaredom jeste konkretna potvrda adekvatnosti monetarne politike u Srbiji. Činjenica je i da smo učešće problematičnih kredita drastično smanjili, kao rezultat primene strategije za njihovo rešavanje, kao i znatno povoljnijih uslova poslovanja u Srbiji”, rekla je tim povodom guverner Jorgovanka Tabaković, a u saopštenju se navodi da je  evidentan i zdrav rast kreditne aktivnosti.

„Кrediti privredi rastu po dvocifrenim stopama već nekoliko godina, a dve trećine je odobreno mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima. Investicioni krediti sa stanjem od oko 5 milijardi evra čine 45% stanja ukupnih kredita privredi“, istakla je Tabaković u saopštenju.

Ona je takođe ocenila da će pandemija imati snažan kratkoročan uticaj na sve ekonomije, ali da se ostaje pri projekciji privrednog rasta od 6 odsto u 2021. godini.

„Čvrsto verujem da je Srbiju ova svetska kriza samo nakratko usporila u dinamičnom rastu. To što smo u prethodnih osam godina stabilizovali našu ekonomiju, uz nisku inflaciju, uređene javne finansije, proširili bazu investitora uz rast koji vode investicije, i što su nam devizne rezerve na dvostruko većem nivou od nivoa koji je po međunarodnim kriterijumima optimalan jasno govori da imamo veća očekivanja od nas samih nego što ih drugi imaju od nas“, ocenila je  Tabaković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar