Foto: TANJUG / JAROSLAV PAP / an

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas radove na izgradnji brze pruge u Petrovaradinu i Čortanovcima odakle je poručio da treba pojačati dinamiku radova.

„Obišao sam radove na deonici Beograd – Novi Sad i to su najveći železnički radovi u poslednjim decenijama. To će biti prva brza pruga u Srbiji. Od oktobra sledeće godine konačno ćemo moći da sednemo u Beogradu, odemo u Novi Sad, pogledamo pozorišnu predstavu i vratimo se nazad”, rekao je ministar za Tanjug.

Foto: TANJUG / JAROSLAV PAP / an

Na železničkoj stanici u Petrovaradinu ministar je prisustvao polaganju paketa gornjeg postroja koji čine šine i pragovi. Obilazeći gradilište, odnosno trasu brze pruge do Čortanovaca razgovarao je sa radnicima i predstavnicima firmi koje su angažovane.

Ministar je prošao i kroz jednu od cevi tunela kojom će već sledeće godine prolaziti brzi vozovi.

U Čortanovcima ministar je imao radni sastanak sa domaćinima direktorom RŽD Internacional za Srbiju Mansurbekom Sultanovom i generalnim direktorom Infrastruktura železnica Srbije Nebojšom Šurlanom.

“Zahtevali smo da se pojača dinamika. Da se uvede rad u tri smene. Ono što je obećano predsedniku pre nekoliko meseci mora da se ispuni. I na tome ćemo insistirati na dalje. Postoji dosta izazova, ali sam uveren da naši partneri iz RŽD-a mogu da ih prevaziđu”, rekao je on.

Foto: TANJUG / JAROSLAV PAP / an

RŽD Internacional gradi vijadukt u plavom delu Dunava i tunel Čortanovci čije će dve cevi za potrebe brze pruge kojom će vozovi ići brzinom od 200 kilometara na sat imati ukupnu dužinu od 2,2 kilometra.

Iz ove kompanije navode da je spremnost tunela 95 procenata, a da se predaja u upotrebu očekuje krajem sledeće godine.

Spremnost železničkog vijadukta kod Čortanovaca na kome su završeni radovi na sva 103 stuba i 117 od 118 raspona je 99,9 posto, ističu iz RŽDI.

Ova kompanija rekonstruiše i železničku prugu Stara Pazova – Novi Sad gde se gradi drugi kolosek za povećanje brzine vozova na planiranih do 200 kilometara na sat.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare