Tomislav Momirović aFoto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte ide svojim tokom, a medijski napisi o tome da je ona zaustavljena zato što Kinezi, navodno, ne mogu da po evropskim standardima izgrade sistem osiguranja i kontrole vozova, jednostavno nisu tačni”, izjavio je sinoć za Radio-televiziju Vojvodine ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović.

„Pa naravno da se u EU ne gleda blagonaklono na kineske investicije, jer neke kompanije iz EU žele da realizuju te projekte, isto kao što i kineske žele da ih realizuju“, rekao je ministar.

PROČITAJTE JOŠ

Naveo je da je inflacija zaustavljena u julu i da ona od tada pada, te da će ona do kraja godine iznositi osam odsto, a da će sledeće godine biti između dva i šest odsto.

„Inflacija nije samo naš problem, ona je posledica rata u Ukrajini i pogađa celu Evropu, a pogotovo njen istočni i jugoistočni deo“, objasnio je Momirović, a prenela Beta.

Istakao je da je jedan od osnovnih ciljeva Srbije da postanemo član EU, a da posle 20 godina na tom putu realnost kaže da toga neće biti barem u narednih četiri ili pet godina, prenosi Biznis.rs.

„Zato moramo da pravimo nova ekonomska partnerstva. Mi smo, na prvom mestu, za viši standard naših građana. U razgovorima sa našim partnerima iz EU prva tema mora da bude koliko smo standarda EU ispunili, a onda i da čujemo kakva je perspektiva našeg članstva u EU. Sa druge strane, partnerstvo sa Kinom znači više investicija, bolje autoputeve, nove fabrike, brze pruge“, rekao je Momirović.

BONUS VIDEO Koliko će vam značiti brza pruga od Beograda do Niša?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar