Menjačnica Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon haosa pred benziskim pumpama, građani su krenuli ka bankama i menjačnicama kako bi se obezbedili, te “kupili” stranu valutu za teške dane. Praktično danima u menjačnicama gotovo da nema evra i dolara, a one koje ih imaju kažu da u svakom trenutku najviše imaju do nekoliko stotina evra, koji se zamene u roku par desetina minuta.

Nakon što su namireni rezervoari, građani su krenuli ka menjačnicama i bankama kako bi podizali gotovinu, odnosno kako bi kupili evre jer u dinar nemaju previše poverenja. Menjačnice nisu mogle da izdrže ovaj udar koji traje već četiri dana, pa je praktično pravo čudo da u Beogradu zamenite negde dinare za evre.

Ekipa našeg portala obišla je menjačnice širom Beograda kako bismo utvrdili da li je zaista teško u Beogradu promeniti dinare za evre. Od Vračara do Novog Beograda situacija je identična – evra ima, ali premalo.

U menjačnicama u okolini Slavije najpre smo čuli da novca ima, te da nema nikakvih problema prilikom transakcija. Ubrzo, prilikom obilaska jedne menjačnice u ulici u blizine Slavije zatekli smo radnicu koja nam je kroz osmeh, ali I pomalo očaj rekla da ima ukupno 50 evra.

“Imamo ukupno 50 evra u menjačnici, ako vam to nešto znači mogu da vam promenim. Što se dolara tiče nije nikakav, problem, njih ima. Ali što se evra tiče, nema ih puno u poslednjih par dana”, rekla nam je radnica jedne menjačnice kod Slavije.

Nakon toga obišli smo i menjačnice na Novom Beogradu, gde je situacija kao u najgorim vremenima.

“Imam da vam promenim ukupno 650 evra, a kurs je 119. Danima nemam novca, a sad ako ti ne promenim posle nemoj da dolaziš jer sigurno neće biti. Dobijem 100 evra, odmah promenim u dinare ili obrnuto. Prosto nema druge opcije”, rekla nam je radnica u menjačnici „Pirana“ kod Beogradske arene.

Menjačnica Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ona nam je rekla da ima dolare, ali to da to slabo menjaju ljudi. Na Novom Beogradu u Blokovima, pričali smo sa radnicom gde je situacija bila najmračnija.

„Ovde trenutno imam 75 evra, veruj mi samo to mogu da ti promenim. Kurs je u redu, na 119 je sada, ali ako ti znači sačekaj par dana pa će se vratiti na 118. Biće ovo sve u redu“, kazao nam je radnik Milan.

Menjačnica Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Banke menjaju evre

Deo građana svoj novac menja u bankama, pa smo obišli i njih kako bismo se uverili da li makar ovde građani mogu da očekuju bolju situaciju.

Konkretno, u OTP banci su nam rekli da menjaju evre, a kurs je 119. Dugačak red u banci posvedočio je da su građani odlučili da menjačnice zamene za banke. Identično je bilo u AIK banci, dok su nam u Raifaizen banci rekli da novac može da se zameni lično, dolaskom na šalter banke, ali i preko aplikacije, koja je, naravno, namenjena njihovim korisnicima.

Bonus video: Vučić – Imamo svega dovoljno, ne nasedajte na dezinformacije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare