Foto:EPA/SEDAT SUNA

Dok bankama nije ograničeno formiranje prodajnog i kupovnog kursa evra - ovlašćenim menjačnicama jeste. Srednji kurs evra plus/minus 1,25 odsto raspon je u kojem menjačice moraju da pronađu svoju "računicu". To znači da tokom vikenda kurs evra ne sme da pređe 119,09 dinara, a u ponedeljak 119,08 dinara.

Narodna banka Srbije započela je kontrolu menjačnica u Srbiji na osnovu, kako je saopšteno –  sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa rasponom predviđenim odlukama NBS. Prema tim odlukama, postavljena je granica da kupovni i prodajni kurs u svim ovlašćenim menjačnicama i kod javnog poštanskog operatora sme da se kreće najviše 1,25 odsto nagore i nadole u odnosu na zvaničan srednji kurs.

Ovo ograničenje raspona između prodajnog i kupovnog kursa važi samo za evro, i samo u ovlašćenim menjačnicama, a primenjuje se od januara 2019. godine.

Zvaničan srednji kurs u Srbiji tokom tri dana – petka, subote i nedelje je 117,6179 dinara, dok će u ponedeljak, 7. marta biti 117,6147 dinara za evro.

PROČITAJTE JOŠ

Jednostavnom računicom dolazi se do maksimalnog prodajnog kursa koji menjačnice smeju da zaračunavaju tokom ovog perioda, kao i do minimalne cene po kojoj smeju da otkupljuju evro od građana.

Tako tokom ova tri dana – petka, subote i nedelje, gornji kurs evra u menjačnicama ne sme da pređe 119,09 dinara, a donji kurs po kojoj građani prodaju evro menjačima, ne sme da bude niži od 116,15 dinara.

U ponedeljak je slična situacija: raspon kursa evra sme da se kreće od minimalnih 116,14 dinara do najviše 119,08 dinara.

Ovo ograničenje Narodna banka Srbije je, podsetimo, uvela krajem 2018. godine, s početkom primene od 2019. Razlog je bio što su pojedini menjači „debelo“ zarađivali na velikim kursnim razlikama prilikom kupovine i prodaje evra građanima. Takva velika odstupanja beležena su na specifičnim menjačkim mestima poput – tržnih centara, benzinskih pumpi, aerodroma…

S obzirom da je proteklih dana veća potražnja građana za kupovinom evra, Narodna banka Srbije je u petak veče, saopštavajući da je krenula u kontrolu menjačnica, ponovila da razloga za paniku nema.

„Narodna banka Srbije već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila“, istakla je NBS.

I deviznih sredstava i strane gotovine, ističu u NBS – ima dovoljno.

BONUS VIDEO: Vasić: Krediti i bez stalnog posla – banka prodaje novac, a novca ima dosta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare