Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Odlazak mladih, infrastruktura, siva ekonomija, ključni su izazovi za Srbiju, poručio je šef misije MMF Jan Kes Martejn u svom izlaganju na Kopaonik biznis forumu.

On je pohvalio mere fiskalne konsolidacije uz ocenu da bez zdrave fiskalne politike nema rasta, ali je i dodao da ona sama po sebi nije dovoljna.

Predstavnik MMF je naveo da je više od 400 hiljada ljudi napustilo Srbiju od 2008. do 2017. godine i podsetio da ce se taj broj povećavati kako se Srbija bude približavala EU, jer su tako pokazala iskustva većine zemalja tokom procesa evropskih integracija, navodeći primere Rumunije i Hrvatske.

“To je svakako veliki izazov za Srbiju i neophodne su reforme koje bi promenile taj trend odlaska radnosposobnog stanovništva”, naglasio je Martejn.

Te reforme bi, prema njegovim rečima, podrazumevale obezbeđivanje boljih uslova za rad, stvaranje novih radnih mesta i smanjenje sive ekonomije.

Kada je reč o infrastrukturnim projektima, Martejn je istakao da je napredak napravljen, ali da u određenim segmentima još uvek postoji raskorak sa stvarnim potrebama i da će biti potrebna ulaganja, koja će biti pritisak na budžet.

Martejn je upozorio da će na privredni rast uticati globalna situacija sa koronavirusom i da MMF nema najnoviju prognozu koliki će rast BDP-a Srbija imati u 2020. godini.

„Prema poslednjoj prognozi, MMF predviđa rast srpskog BDP-a od četiri odsto ove godine, što je dosta u skladu sa onim što je bilo u prethodnom periodu i prema srednjoročnim očekivanjima. Ali, ta prognoza je bila napravljena pre širenja koronavirusa i još nemamo apdejtovanu prognozu privrednog rasta nakon ovoga što se desilo“, kazao je Martejn.

Na pitanje kako MMF ocenjuje program razvoja „Srbija 2025“ i plan srpske vlade da do 2025. prosečne zarade budu oko 900 evra i penzije oko 430 evra, Martejn je rekao da očekuje nastavak njihovog rasta u skladu sa rastom privrede, ali da ne može da govori o konkretnim ciframa i predviđanjima.