Foto:A.K. ATAImages; shutterstock

Ministri energetike Evropske unije će, u okviru novog paketa sankcija Rusiji, verovatno odobriti i meru kojom će se zemlje Zapadnog Balkana izuzeti od ograničenja koje se odnosi na rusku sirovu naftu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Da bi se zaštitila energetska sigurnost Zapadnog Balkana, potrebno je predvideti derogaciju kojom bi se omogućio tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje (sankcija)“, stoji u tekstu predloga novih mera, koje EU namerava da uvedene protiv Rusije, a u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid.

Ova odredba se odnosi na one zemlje regiona, koje nemaju izlaz na more i koje preko Hrvatske uvoze sirovu naftu. Oko ovih mera i novog paketa sankcija ministri energetike će raspravljati i odlučivati na vanrednom sastanku koji će biti održan 30. septembra.

Mere se tiču uglavnom određivanja ograničnjena cena nafte i odlučiće se zabrana transporta nafte čija cena prelazi dogovorenu ograničenu cenu koju se očekuje da Unija postavi.

Prilikom usvajanja petog paketa sankcija protiv Rusije, u aprilu ove godine, EU je na sličan način izuzela Srbiju čime je omogućeno da se nastavi neometano snabdevanje domaćeg tržišta naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Ministri energetike EU će u toku rasprave odlučivati i oko varnednih mera koje se odnose na neočekivanu dobit energetskih kompanija. Na istom sastanku će se raspravljati i o ograničenju cene gasa. Blok od 27 zemalja članica pregovara o merama koje je prošle nedelje predložio Brisel kako bi se pokušao obuzdati skok cena energenata koji podstiče rekordno visoku inflaciju i preti recesijom.

Dogovorom bi sve zemlje EU uvele porez na višak profita kompaniji za fosilna goriva ostvaren 2022. ili 2023. i vratile prihode koje jeftini proizvođači električne energije ostvaruju od ogromnih troškova električne energije.

BONUS VIDEO -Da li će proći poziv EU za zabranu uvoza ruske nafte? 

Komentari

Svi komentari (1)