Foto: Printscreen N1

Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji sa MUP i Tužilaštvom, ukloniće opasni otpad koji je tokom pet meseci ležao u ataru na teritoriji Smedereva. Osoba koja je odložila taj otpad nije ga uklonila, pa je uz prekršajnu “zaradila” i krivičnu prijavu.

“Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa MUP i Tužilaštvom sprovodi aktivnosti na uklanjanju nezakonito odloženog opasnog otpada koji je pronađen u ataru sela Lugavčina, na teritoriji grada Smedereva i u skladu sa postojećim zakonskim procedurama opasni otpad će u narednom periodu biti uklonjen i zbrinut”, saopštilo je ovo ministarstvo.

U saopštenju se ističe da je nakon otkrivanja nezakonito odloženog opasnog otpada krajem septembra 2019. godine, utvrđeno da se u metalnim buradima nalaze organski otpadi koji sadrže opasne supstance.

Pripadnici MUP, prema navodima ministarstva, obezbeđuju mesto opasnog otpada 24 časa dnevno.

“Nema razloga za zabrinutost meštana niti ukupne javnosti”, ističu u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Osoba koja je nepropisno odložila ovaj otpad od republičkog inspektora za zaštitu životne sredine dobila je rešenje o obavezi uklanjanja, uz prekršajnu prijavu. Još jedna prekršajna prijava, kako proizilazi iz saopštenja ministarstva, podneta je zbog toga što otpad nikada nije uklonio. Konačno, MUP je podneo i krivičnu prijavu protiv osumnjičenog za nezakonito odlaganje opasnog otpada.