Foto:TANJUG/ RADE PRELIC/

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je, na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Srbije, na kojoj se razgovaralo o minimalnoj zaradi za 2023. godinu, najavio povećanje plata i penzija. Mali je najavio da će prosečna plata sledeće godine biti 706 evra i rekao da je cilj države da prosečna zarada u Srbiji do kraja 2025. godine bude - 1.000 evra.

nflacija u 2023. godini će, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, biti oko 8,7 odsto i povećanje minimalne zarade „donekle pokriva povećanje inflacije“.

„Stimulišemo i motivišemo poslodavce da zapošljavaju nove radnike. Stopa nezaposlenosti je istorijski najniža do sada i iznosi 8,9 odsto. Javni dug Srbije je 54,7 odsto“, rekao je Mali.

On je najavio nov paket mera pomoći građanima u narednom periodu.

PROČITAJTE JOŠ

Istakao je da će penzije od 1. novembra biti povećane za devet odsto, a od prvog januara 12,1 odsto, kao i da će povećanje plata u javnom sektoru biti 12,5 odsto.

Mali je rekao da će prosečna plata sledeće godine biti 706 evra kao i da je cilj države da prosečna plata do kraja 2025. godine bude 1.000 evra.

BONUS VIDEO: Siniša Mali minimalna zarada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare