komercijalna banka prodaja nlb
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS /

Pravi je trenutak za prodaju Komercijalne banke, imamo stabilnu ekonomiju, visoke stope rasta a dobijena je i ponuda koja se ne odbija, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali osvrćući se na privatizaciju najveće preostale banke u državnom vlasništvu.

On je, gostujući u jutarnjem programu TV Prva,  objasnio da je profit Komercijalne banke prošle godine bio 75 miliona evra, ali da je 2016. godine gubitak bio 65 miliona, a 2015. oko 50 miliona evra, jer je banka imala najveći procenat nenaplativih kredita i bila je neprofitabilna.

„Ako pogledate  prosek dobiti u poslednjih 10 godina – on je 27 miliona evra. S obzirom na to da je politika banke da se 50 odsto deli u dividende, to znači da bi država kao vlasnik banke godišnje prihodovala 13 miliona evra, i to možda, ako ne bude  većih gubitaka“, naveo je Mali.

On je rekao da Srbija sada, od prodaje Komercijalne banke, prihoduje 387 miliona evra.

„To znači da smo naplatili unapred eventualne dobiti za narednih 30 godina. I ako ignorišemo vremensku vrednost novca ovo je sjajan rezultat jer ćemo ga uložiti u nove  projekte  koji su važni za građane“,  napomenuo je ministar finansija.