Foto:Sanja Petrov/Nova.rs/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/Shutterstock

U Izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja vranjske kompanije Jumko za 2021. godinu, državni revizori su naveli da je ova kompanija umesto nekretnina, postrojenja i opreme uzete na lizing u iznosu od 44,1 million dinara, kao i gubitka od 26,5 miliona dinara ranijih godina, u svojim finansijskim izveštajima za prošlu godinu prikazala ulaganja od oko 70 miliona dinara na tuđim nekretninama, postrojenjima i opremi, kao i da je utajila objekte od kojih ostvaruje prihode od zakupa u iznosu od 697,5 miliona dinara.

Za Jumko bi Vranjanci neretko rekli da je „glasačka mašina Srpske napredne stranke“, a radnici u poslednjih 10 godina uvek organizovano idu na mitinge ove stranke. Nekadašnji gigant poznat u celoj bivšoj Jugoslaviji sada upošljava i tri do četiri puta manje ljudi. Radnici su uglavnom na minimalcu, a kompanija proizvodi samo deo namenske proizvodnje za javna preduzeća i Ministarstvo odbrane. I dalje je u rukama države, a po osnovu konverzije javnih dugova koje Jumko ima prema gradskim preduzećima, u budućnosti bi i Grad Vranje mogao da dođe do većeg dela osnovnog kapitala. Radnici Jumka suočavaju se s niskim primanjima i stalnim promenama ugovora, a neretko rade i bez plaćenog odsustva zbog bolovanja.

Čini se da situacija neće krenuti na bolje, jer su državni revizori u finansijskim izveštajima Jumka za prošlu godinu pronašli čak 20 nepravilnosti. Problematično je vođenje knjiga i usklađivanje knjigovodstvenog stanja s popisom na kraju godine.

Tako je ova kompanija u finansijskim izveštajima iskazala troškove zarada i naknada zarada u iznosu od 143.441 hiljade dinara umesto troškova poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavaca. Tu su i ostali rashodi umesto smanjenja prihoda od prodaje proizvoda i usluga u iznosу od 14.545 hiljada dinara, nematerijalne troškove u iznosu od 196.546 hiljada dinara umesto troškova angažovanja zaposlenih preko agencija i zadruga.

PROČITAJTE JOŠ:

Revizori su utvrdili i da je nabavka računovodstvenog softvera 2020. godine, u iznosu od 14,5 miliona dinara, umesto u okviru nematerijalne imovine evidentirana na računu “nematerijalni troškovi”, a sledeće godine nabavku infrastrukturnih resursa i licenci u iznosu od 2,9 miliona dinara evidentirali su u okviru nematerijalnih troškova umesto na računu nematerijalne imovine.

Državna revizorska institucija skreće pažnju i na to da je kompanija više iskazivala ulaganja na tuđim nekretninama, postrojenjima u Drvaru i Blacu, i opremi u iznosu od 70,019 miliona dinara i troškove amortizacije. Ukazano je i na to da su manje nekretnine, postrojenja i opremu uzeti na lizing u iznosu od 44,1 million dinara, kao i na gubitak ranijih godina u iznosu od 26,5 miliona dinara.

„Društvo nije iskazalo kao investicione nekretnine nepokretnosti koje izdaje u zakup i od kojih ostvaraju prihode od zakupa, zbog čega je više iskazalo nekretnine, postrojenja i opremu, a manje investicione nekretnine u iznosu od 697.579 hiljada dinara“, kažu revizori.

U reviziji stoji i da društvo „nije prezentovalo verodostojnu računovodstvenu dokumentaciju iz koje se nedvosmisleno može saznati osnov, vrsta i sadržaj poslovnih promena koje su evidentirane u poslovnim knjigama i finansijskim izveštajima, zbog čega izražavamo rezervu na iskazano stanje“.

A stanje je – zaliha materijala u iznosu od 405.204 hiljade dinara, zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda u iznosu od 1.014.929 hiljada dinara, povećanje vrednosti zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda u iznosu od 60.783 hiljade dinara, odložene poreske obaveze u iznosu od 387.044 hiljade dinara.

Takođe, prikazali su ispravku vrednosti potraživanja od kupaca na računu koji nije predviđen Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa za privredna, društva, zadruge i preduzetnika, umesto na računu predviđenom za potraživanja od prodaje.

U izveštaju DRI istaknuta su mišljenja sa rezervom o finansijskim izveštajima Jumka, a kompaniji su dali 16 preporuka za otklanjanje svih nepravilnosti. Prema navodima revizora, ova kompanija ima rok od 90 dana do tri godine za otklanjanje svih utvrđenih nepravilnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar